Job Halkes
Job Halkes Binnenland 17 apr 2017

‘Gemeente moet park maken naast Markthal’

Als het aan Hennie van Schaik (Leefbaar Rotterdam) van de Gebiedscommissie Rotterdam-Centrum ligt moet de groenstrook naast de Markthal een permanent park worden. Hij wil dat het stadsbestuur de mogelijkheden gaat onderzoeken, omdat steeds meer ondernemers en bezoekers die wens uitten.

Flat

De groenstrook is nu voor ongeveer de helft eigendom van de Gemeente Rotterdam en de andere helft is van vastgoedontwikkelaar Van Herk Groep. Op de plek had al tijdens de bouw een flat moeten verrijzen, maar omdat de gemeente en Van Herk ruziën over de invulling van de woningen is er nog geen spade de grond ingegaan. En als het aan Van Schaik ligt, gaat dat ook niet gebeuren. „Als marktkoopman kijk je uit op het veld, dat gebruikt wordt door honderden mensen die lekker even ontspannen en kinderen die er kunnen spelen.”

Citypark

Volgens Van Schaik moet de plek nu maar worden omgevormd tot een echt citypark. „Het college moet onderzoeken of dit behouden kan blijven. Dat kost wel wat centen, maar we krijgen er een mooi stuk groen voor terug.” Bovendien kan het park gebruikt worden voor diverse activiteiten. „Een leuke speelfontein voor kinderen op warme dagen of zo. Ik denk dat een hoop Rotterdammers erg blij zijn met dit stukje groen in de stad. Als we dan meteen de lijn van de Binnenrotte doortrekken en ook wat bankjes plaatsen, wordt het schitterend. Zeker met Rif010 erbij. Als er zo’n flat komt, is alles straks verstopt.”

Gilbert Seth van de gelijknamige poffertjeskraam gruwelt al bij het idee dat er een flat voor zijn deur komt te staan. „Dan kan ik weer verhuizen”, verzucht hij. „Dan heb ik alleen nog maar schaduw hier. En dit is zo’n uniek plekje. Mensen genieten in de zon, er wordt gepicknickt en kinderen spelen er heerlijk. Als er zo’n gebouw komt te staan is het zicht helemaal weg op bijvoorbeeld de Markthal. Juist als je nu vanuit de Koopgoot loopt opent de stad hier zich.”

Seth heeft ook wel ideeën voor het parkje. „Zet er met kerst een echte Kerstmarkt neer en een ijsbaan. Of hou af en toe een braderie. Moet je kijken hoe gezellig het hier dan wordt. Pas stond het reuzenrad er nog, dat was echt geweldig. Ik hoop echt dat de plannen niet doorgaan, dat zou eeuwig zonde zijn.” Ook ondernemers in de Markthal zouden het jammer vinden. „Toeristen kopen hier iets en bij lekker weer gaan ze daar het heerlijk opeten. Als ze dat niet meer kunnen zal het hier wellicht nog rustiger worden”, aldus een van hen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Gemeente moet park maken naast Markthal’
Sluiten