Job Halkes
Job Halkes Binnenland 21 apr 2017 / 12:01 uur

Blijdorpfotograaf door urine en poep voor beste foto

Bijna 50.000 beelden schoot huisfotograaf Rob Doolaard (60) de afgelopen 25 jaar in Diergaarde Blijdorp. Zijn foto’s verschijnen overal, van kranten en tijdschriften tot aan metrostation Blijdorp toe. Zijn allermooiste beelden zijn nu gebundeld in het boek Diergaarde Blijdorp, 25 jaar passie van huisfotograaf Rob Doolaard. Dit zijn voor hem vier heel bijzondere foto’s.

„Deze foto is nog nooit eerder geplaatst en erg bijzonder. Dit is namelijk vlak na een geboorte geschoten, een erg moeilijk moment om een foto te maken. Je hebt maar een paar seconden om dit te maken, want de olifanten blazen en toeteren en gaan in je beeld staan. Om zo’n foto te maken, lig je wel in de urine en de poep, want je moet tussen benen van de olifanten door fotograferen. En dat allemaal wel op gepaste afstand. Ik heb zoveel met de olifanten meegemaakt en ik ben een watje. Het doet wat met je als er iets met ze is.”

„Deze twee neushoorns zijn echte boeven, daar moet je niet bij in de buurt willen komen. Ik werd vorig jaar september ’s ochtends vroeg gebeld dat ze deze twee voor het eerst bij elkaar gingen zetten. Dus ik ben direct naar de dierentuin gevlogen om deze foto te maken. En je ziet dat de spanning ervan af knalt. Gelukkig, want voor hetzelfde geld draaien ze de kont naar elkaar toe. Wat dat betreft kan ik niemand beloven dat een foto altijd lukt, al doe ik daar wel alles aan.”

„Als iets belangrijk is voor het fotograferen van dieren, dan is het geduld. Het maken van deze foto heeft me weken wachten gekost. Ik ging per dag tig keer langs, maar als ze verstopt zitten, komen ze echt niet voor mij tevoorschijn. Vanochtend was ik er ook, maar dan zijn ze echt niet te zien. Ik heb echt een zwak voor deze tijgers. Ik wilde een mooi portret maken en buiten het wachten is het ook lastig fotograferen. Je hebt te maken met glas en tegenlicht.”

„De ijsberen zijn enorm vertederend, maar ook die maken me het niet makkelijk. Ik wilde het eerste beeld hebben van Vics die in het water sprong, want hij bleek dat erg leuk te vinden. Maar hoe doe je dat? Want zo’n ijsbeer springt naar je toe en hoe stel je dan scherp? Inmiddels heb ik daar wel trucs voor gevonden en die tips deel ik ook in het boek. Maar dat heb ik allemaal zelf moeten ontwikkelen en bedenken. Daarvoor was ik sport-, politie- en popfotograaf geweest. Allemaal voor maximaal vijf jaar, want daarna zag ik er geen uitdaging meer in. Hier blijf ik het leuk vinden. Gelukkig heb ik een goede band met alle verzorgers en medewerkers, die mij vertrouwen. Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog 25 jaar werken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blijdorpfotograaf door urine en poep voor beste foto
Sluiten