Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 22 mrt 2017 / 07:35 uur

Zoekt en gij zult vele Vondelparkvondsten prikken

De lente is begonnen met een grote schoonmaak in het Vondelpark en dat ging razendsnel. Misschien wel door de gratis koffie in overvloede…

‘Schat’

Na een paar uur prikken, blijkt de top drie afval in het park: peuken, bierblikjes en bekers. Maar ook een jerrycan met spoelglansmiddel, houdt Babette van den Berge haar ‘schat’ omhoog. En een Ajax-paraplu, misschien wel door een teleurgestelde supporter in de bosjes gegooid na de laatste wedstrijd. „Je komt echt van alles tegen.” Ze is districtsmanager van Starbucks en medewerkers uit acht Amsterdamse filialen steken op deze dinsdagochtend de handen uit de mouwen in het kader van de Landelijke Opschoondag komende zaterdag. Vrijwillig ja, „het is mooi om een steentje te kunnen bijdragen.” Of een bierdopje of Flügelflesje, want ook die liggen overal.

Dorien van Stichting Nederland Schoon

Landelijke actie

De actie barst zaterdag in heel het land los, vertelt Dorien Bosselaar van Stichting Nederland Schoon. „Het begon ooit als een publieke actie, maar inmiddels doen ook veel scholen en bedrijven mee, het werkt als een olievlek.” Een positieve en niet vervuilende, „na zaterdag ziet het hele land er weer een stukje opgeruimder uit.” Zoekt en gij zult prikken is het credo en zelf viste ze weleens volle condooms en lege jeneverflessen uit de bosjes bij een parkeerplaats, „daar vind je echt de smerigste dingen.”

Zonder zadel

Voorbijgangers vragen nieuwsgierig wat gaande is, een enkeling denkt dat het nog om ‘iets’ voor de verkiezingen gaat en sommigen besluiten spontaan ook een zak te vullen. „Wow, check this out, man!” De Roemeense Dragos werkt normaal gesproken bij de vestiging Leidseplein en vindt het leuk om de melkschuimer te verruilen voor de prikker op deze dag. Hij heeft een fiets gevonden, en een mooie ook nog. Alleen het zadel ontbreekt. Het is dat hij er al een heeft, „anders was ik er zo op weggereden, hij zit niet op slot.”

Starbucks' Dragos

Ava

Toeval of niet, Babette komt aangelopen met twee fietssloten in haar zak, „en een kammetje en scheermes, je vraagt je toch af wat het verhaal achter die spullen is.” Net zoals de ‘zak met shit’ die medeprikster Ava net in de bosjes heeft gevonden. „De nood moet wel heel hoog aan de man zijn geweest”, lacht ze. Of aan de hond, „dat kan natuurlijk ook.” Ze komt uit New York en het park doet haar wel een beetje denken aan Central Park. „Hier is het alleen veel schoner. OMG, daar struikel je gewoon over de bergen afval.” Ze zet haar koptelefoon weer op waar zanger Noah in zingt en neuriet mee terwijl ze verder prikt: „Make it so Good…”

Vondelvondsten

Groenbeheerder Luis

Vondelparks Groenbeheerder Luis Nobre Canha komt in zijn wagen aangereden met nog meer wapens voor de operatie: prikkers en ringen om de groene vuilniszakken goed mee open te houden. Elke ochtend begint hij om zeven uur met zijn ronde en op ‘vieze dagen’ vult hij zijn wagen met heel veel zwerfafval. Hij heeft weleens ’een dooie’ ’s ochtends vroeg in het water gevonden, „dat schrik je jezelf ook dood, hoor” en ooit vond hij een ‘plastic opgerold dingetje’ dat toen hij het uitpakte een rol met twaalf zilveren guldens bleek. Hij droomt even weg. „Dat heeft iemand misschien wel hier verstopt om op een later moment op te graven.” Maar helaas voor de muntenverzamelaar, haalt hij zijn in de oranje gemeentelijke fleecetrui gestoken schouders op, „dat ligt er nu niet meer.”

Of toch..?

Een groep jongens uit Israël komt aangefietst en stelt de prangende vraag der prangende vragen in Amsterdam. Waar een coffeeshop in de buurt zit. Ze werpen een blik op de groene tassen en kijken dan elkaar aan. Eerst prikken, dan roken? staat in de veelal grote bruine ogen te lezen. Nee, toch maar niet en ze fietsen snel weg, hun neus achterna. „Maybe next time.”

Doen ze het of doen ze het niet?
Reageer op artikel:
Zoekt en gij zult vele Vondelparkvondsten prikken
Sluiten