Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 30 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Waar moeten al die internationale studenten pitten?

Nederland is in trek bij buitenlandse studenten. Het aantal internationale studiebollen neemt razendsnel toe.

In de hele wereld kozen in 2014 4,5 miljoen jongeren voor een studie in een ander land, maar de verwachting is dat dat er in 2020 al 6 miljoen zijn.

Het feit dat er veel in het Engels les wordt gegeven, een groot cultureel aanbod en een betere matching tussen internationaal talent en de arbeidsmarkt spelen een grote rol in de belangstelling van buitenlandse studenten voor ons land. En natuurlijk zal het gedoogbeleid omtrent softdrugs ook niet geheel onbelangrijk zijn.

Kamer

Al die nieuwe leerlingen is goed nieuws voor de universiteiten in ons land, maar minder goed nieuws voor iedereen die een kamer zoekt. Al die studenten moeten namelijk natuurlijk wel ergens wonen. En dat is nu al niet gemakkelijk, laat staan met alle buitenlandse gasten erbij.

Het aantal internationale studenten in Nederland ligt nu rond de 81.000, maar dat aantal neemt gestaag toe tot waarschijnlijk 150.000 in 2030.

Voor Amsterdam heeft dat grote gevolgen. De kamernood in de hoofdstad is nu al hoog. Het is dringen voor vaak kleine kamertjes waar ook nog eens de hoofdprijs voor moet worden betaald. Kwestie van vraag en aanbod. En die vraag gaat dus enorm toenemen.

Drie keer zoveel

Momenteel studeren er ongeveer 10.000 jongeren uit andere landen in Amsterdam, op een totaal van 108.680. Dat zullen er binnen 15 jaar drie keer zoveel zijn. In totaal heeft Amsterdam dan een kleine 140.000 binnen- en buitenlandse studenten.

140.000. Dat is ongeveer 17 procent van de Amsterdamse bevolking zoals die er nu uitziet. De stijging van het aantal studenten betekent vanzelfsprekend dat er duizenden kamers bij zullen moeten komen. De helft van die 140.000 studenten zal namelijk moeders warme nest verlaten en een kamer in de stad willen.

17.000 kamers

Volgens Kenniscentrum Kences en denktank The Class of 2020 (die onderzoek deden naar de groei van het aantal studenten), gaat het om exact 17.000 kamers die er in Amsterdam bij zullen moeten komen.

Zij adviseren het Kabinet om een aantal maatregelen te nemen om meer woonruimte te creëren.

Zo zijn de regels omtrent het verhuren van een woning nogal verouderd en sluiten ze niet aan bij de wensen van de internationale student. Door de regels aan te passen zouden meerdere locaties in aanmerking komen voor verhuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waar moeten al die internationale studenten pitten?
Sluiten