Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Vijf Rotterdamse fietsers over fietsen in de stad

De Fietsersbond reikt jaarlijks de titel uit voor beste fietsstad van het land, maar volgens Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Planning aan de Universiteit van Amsterdam, hoeft Rotterdam niet op die titel te rekenen. Volgens deze fietsprofessor loopt de stad achter bij steden als Utrecht en Amersfoort. Metro vroeg de fietsers zelf wat ze van Rotterdam als fietsstad vinden.

‘Hier wel drukker en meer stoplichten’

Student International Business Administration Roel Belt (18) parkeert zijn fiets bij de bibliotheek aan de Hoogstraat. „Ik kom zelf uit de buurt van Amersfoort en ervaar het fietsen hier als prima. Meestal pak ik de fiets voor ritjes naar de bibliotheek of de universiteit. Het grootste verschil met Amersfoort is wel dat het hier echt drukker is en er meer stoplichten staan, bijvoorbeeld op de Coolsingel. Dat is niet vervelend hoor, zonder verkeerslichten is het vaak gevaarlijker. Zoals bij de Goudse Rijweg, dat is echt een link punt. Wat beter kan? Nou, wat meer fietsparkeerplekken bij de bibliotheek zou fijn zijn.”

‘Het is hier beter geregeld dan in Utrecht’

Célina Theeuwes (26) werkt als pr-medewerkster voor theatercollectief Macabre en is onderweg naar een afspraak. „Ik vind het voor fietsers in Rotterdam beter geregeld dan in Utrecht, waar ik heb gestudeerd. Als ik daar op de gracht liep, werd ik er zowat afgereden.” Toch zijn er verbeterpunten. „Ik heb al twee keer meegemaakt dat mijn fiets is weggehaald omdat-ie ergens niet mocht staan. De eerste keer was terecht, maar de tweede keer stond dat verbodsbord blijkbaar helemaal aan de andere kant van de straat. En bij het Oostplein is een enge kruising die mag worden aangepakt. Maar verder ben ik tevreden. Fietsen is goed voor het milieu en de benen.”

‘Fietspaden oké’

Robin Kiemeneij (21) fietst over de Binnenrotte en is op weg naar de stad. Hij woont in Kralingen en studeert Economie aan de Erasmus Universiteit. „Ik pak eigenlijk de fiets alleen als ik naar de stad ga. In Kralingen heb ik verder alles op loopafstand, dus echt een fanatieke fietser ben ik niet.” Hij is eigenlijk wel tevreden over wat er allemaal is geregeld voor fietsers. „Er zijn goede fietspaden en ik kan hem altijd wel kwijt. Waar ik fiets zou ik niet weten wat er beter zou kunnen.

‘Het snelst ben je overal met de fiets’

Mind ten Holt staat met de 1-jarige Rana voor de Markthal klaar om op te stappen en verder te fietsen. „Ik vind het fijn om door Rotterdam te fietsen. Het gaat sneller dan de auto en het openbaar vervoer. De afstanden zijn goed te doen.” Toch heeft zij ook nog wel wat advies voor de gemeente. „Sommige aansluitingen mogen logischer, zoals hier bij de Markthal. Als je vanaf de Blaak komt en je wilt naar de bibliotheek, dan mag je hier niet fietsen. Ik heb al best vaak een bekeuring gehad en ik begrijp wel dat dit een loopgebied is, maar het is wel erg ver omfietsen.”

‘Meer stoplichten met regensensor’

Geneeskundestudentes Maaike Speelman (19) en Jessie Bennenbroek (20) komen uit Zeeland en Antwerpen. Al slingerend komen ze samen op één fiets de Binnenrotte oprijden. „Ik vind Rotterdam wel fietsvriendelijk”, stelt Maaike. Haar vriendin Jessie sluit zich daarbij aan. „Ik woon nu op Zuid en het is prima hier. Ik voel me nooit onveilig.” Toch hebben de twee nog wel wat wensen. Maaike: „Ze hebben nu stoplichten met zo’n regensensor. Dat mogen er wel snel meer worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf Rotterdamse fietsers over fietsen in de stad
Sluiten