Job Halkes
Job Halkes Binnenland 9 mrt 2017 / 19:00 uur

Rotterdamse Karishma wil Miss Indian Beauty worden

Het zijn spannende tijden voor de 18-jarige Karishma Koellin. Op 8 april staat ze in de finale van Miss Indian Beauty Nederland en hoopt ze op een ticket voor de wereldwijde finale. Maar het meedoen heeft voor deze studente International Business Management een hoger doel; het glazen plafond doorbreken voor vrouwen.

Waarom wilde je meedoen aan de verkiezing?
Vorig jaar deed mijn nicht mee en toen hoorde ik pas van het bestaan. Wat ik mooi vind is dat er ook een goed doel aan vastzit en bijvoorbeeld zelfverdedigingstrainingen. Dat trok me enorm aan. Deze verkiezingen gaan niet alleen om mooi zijn, er zit meer achter. Zelf doe ik mee omdat ik het glazen plafond voor vrouwen wil doorbreken. Deze verkiezing geeft me de ervaring om dat te kunnen doen. Het werken naar een doel en het beste resultaat willen neerzetten.

Hoe zie je dat dan verder in de toekomst?
Als ik klaar ben met mijn studie wil ik een baan met leiderschap. Ik vind dat er bij HR-afdelingen niet naar geslacht moet worden gekeken, maar naar capaciteit. Ik wil ook gastcolleges gaan geven om meiden aan te sporen door dat glazen plafond heen te gaan door harder te werken. Als we het maar accepteren zoals het nu is, dan blijft het ook zo. Ik leg me daar niet bij neer.

Hoe gaan de verkiezingen in zijn werk?
Er zijn eigenlijk twee verkiezingen. Je hebt de Miss- en de Queenverkiezing. De eerste categorie is van 17 tot 25 en dan mag je niet getrouwd zijn of kinderen hebben. De Queentitel is voor iemand tussen de 26 en 55. Alle finalisten voor beide titels zamelen geld in voor een goed doel. Dit jaar gaat het bedrag naar een waterpomp in India en daar is tenminste 10.000 euro voor nodig. Dat doen we met de Chietsana Foundation, die is opgericht door charity Queen.

Wat heb je moeten doen om de finale te bereiken?
Bij de aanmelding moet je een foto meesturen en je maten opgeven. Daarna werd ik uitgenodigd voor een auditie. Dan moet je onder meer op hoge hakken lopen en vragen in het Engels beantwoorden. Want als je wint, moet je dat bij de wereldwijde finale kunnen. Ook moet je een stuk op de catwalk lopen. Dat was in november. In januari kreeg ik een telefoontje dat ik door was en moest ik ook een contract tekenen.

Heb je eerder modellenwerk gedaan?
Niet echt, al ben ik wel gezichtsmodel geweest voor opleidingen voor make-up artist. Het idee achter de verkiezing is ook dat wij een voorbeeld zijn voor de Indiase gemeenschap.

Voel jij je meer Indiaas of Nederlands?
Ik zie mezelf echt als Nederlandse. Ik spreek Nederlands en heb er altijd gewoond. Ook hou ik van stroopwafels. Maar wat cultuur en geloof betreft, krijg ik veel meer mee uit de Indiase. Het is echt een beetje gemengd.

Hoe zijn de reacties op je uitverkiezing tot finalist?
Ik heb heel veel positieve reacties gehad op mijn werk en school. Iedereen steunt me, onder meer via social media. Helaas heb ik ook negatieve reacties gehad, veelal anoniem via Facebook. Die mensen gunnen het je blijkbaar niet, maar ik verwijder ze meteen.

Hoe zien de komende weken er voor je uit?
We hebben nu elke zondag training in van alles en nog wat. We leren onder meer op de catwalk lopen, vragen beantwoorden in het Engels en presenteren. Ook leren we om te gaan met alles wat op ons afkomt. Op 24 maart hebben we een dag waarop we in Theater Zuidplein onze talenten moeten laten zien. Zelf ga ik dansen. En komende zondag lopen we in Den Haag de City Pier City-loop. Die gaan we lopen met Errol, die blind is.

Tot slot. Als je wint, wil je dan model worden?
Niet fulltime, al lijkt het me leuk om het nog af en toe te doen. Ik ga mijn titel gebruiken om meiden te inspireren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse Karishma wil Miss Indian Beauty worden
Sluiten