Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 21 mrt 2017 / 07:50 uur

‘Rotterdam-Zuid heeft meer dan shoarmazaken’

Kookdemonstraties en pop-up restaurantjes. Dit weekend verandert het Deliplein op Katendrecht in een eetplein. Zaterdag 25 en zondag 26 maart vindt daar de eerste editie van Tafel op Zuid plaats.

Het idee voor dit tweedaagse culinaire evenement komt van ZieZuid, een initiatief van 9 Rotterdamse bedrijven die willen laten zien wat het zuiden van de Maasstad allemaal te bieden heeft. „We willen meer positieve aandacht voor Rotterdam-Zuid”, zegt Elsbeth Haveman van ZieZuid en organisator van Tafel op Zuid. „De mensen in Zuid weten wel wat er allemaal is, maar andere Rotterdammers vaak nog niet. Het imago van Zuid blijft achter. Sinds eind 2015 proberen we daarom met ZieZuid door middel van onder meer ludieke activiteiten positieve aandacht te geven aan Rotterdam-Zuid.”

En wat betreft imago; op culinair gebied heeft de zuidkant van Rotterdam meer te bieden dan vaak gedacht. „Mensen denken vaak alleen aan de kebabtenten en shoarmazaken, maar Zuid heeft zo veel meer dan dat. Er is veel diversiteit. De restaurants vertegenwoordigen de mensen in de wijk”, laat Elsbeth weten.

Chefs uit Zuid

Tafel op Zuid is een gratis toegankelijk culinair evenement waar bezoekers kennis kunnen maken met verschillende chef-koks uit Rotterdam-Zuid. Elsbeth: „Er zijn pop-up restaurantjes waar je voor tussen de 2 en 5 euro allerlei gerechtjes kunt proeven. En een aantal chefs gaat aan de slag met kookdemonstraties waarin ze laten zien hoe ze een bepaald gerecht maken en het verhaal erachter vertellen. De gemaakte gerechten kun je vervolgens gratis proeven aan een chique gedekte tafel die midden op het plein staat.”

Onder meer Nick de Kousemaeker van Las Palmas (het restaurant van tv-kok Herman den Blijker), Frank Hanssen van Sharp Sharp en Merijn Sips van Café Rotterdam demonstreren dit weekend hun kookkunsten op het Deliplein. „De organisatie van Tafel op Zuid is in handen van Vivre Productions, onder meer bekend van Culinesse en Rotterdamse kost. Met dit event willen we een zelfde soort sfeer neerzetten als Culinesse”, aldus Elsbeth.

Diner in de lucht

Eind vorig jaar heeft ZieZuid al een voorproefje gegeven voor dit festival. Zaterdag 4 december mochten 130 uitverkorenen dineren in een hijskraan boven Rotterdam-Zuid. Op 50 meter hoogte, met uitzicht op Zuid, kregen zij culinaire gerechtjes voorgeschoteld van chef-koks uit Rotterdam-Zuid. „Dat was een groot succes. Er kwamen zo veel leuke reacties op. Natuurlijk was het dineren op 50 meter hoogte op zichzelf al heel bijzonder, maar de mensen hebben ook echt nieuwe dingen geleerd over Zuid en wat dit deel van Rotterdam op culinair vlak te bieden heeft”, laat Elsbeth weten.

Jaarlijks evenement

Met het twee dagen durende Tafel op Zuid hoopt ze dat nog meer Rotterdammers kennis kunnen maken met Zuid. „Het is de bedoeling dat het een jaarlijks evenement wordt dat steeds ergens anders in Zuid plaatsvindt. We hebben nu voor het Deliplein gekozen, omdat het makkelijk toegankelijk is, maar we willen graag dieper Zuid in. Bijvoorbeeld midden in de Afrikaanderwijk of in oud-Charlois.”

Tafel op Zuid is op zaterdag 25 maart van 12 uur tot 22 uur en zondag 26 maart van 12 tot 20 uur. Meer informatie is hier te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Rotterdam-Zuid heeft meer dan shoarmazaken’
Sluiten