Job Halkes
Job Halkes Binnenland 10 mrt 2017 / 10:30 uur

Rotterdam wil zorgverzekering met laag eigen risico

Als het aan het Rotterdamse stadsbestuur ligt, komt er voor de stad een speciale zorgverzekering met een laag eigen risico. Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad. Maar voordat het zover is, moet er nog heel wat water door de Maas. Vijf vragen over dit idee van de CDA-wethouder.

Nu betaal je 385 euro eigen risico. Hoe zit dat dan met de Rotterdampolis?
De bedoeling is dat het eigen risico op de Rotterdampolis slechts 50 euro is. Natuurlijk moet dat wel ergens van betaald worden, dus de premie is hoger dan bij andere zorgverzekeringen. Voordeel is wel dat mensen die veel zorg of medicijnen nodig hebben niet al in februari honderden euro’s hoeven op te hoesten.

Maar als een nieuw kabinet besluit het eigen risico te verlagen, gaan de plannen dan nog door?
Rotterdam zegt van wel. Dat het eigen risico helemaal wordt afgeschaft naar nul, lijkt ook wel onwaarschijnlijk, want dat kost miljarden. Een eventuele verlaging van het eigen risico wordt volgens De Jonge doorberekend in de premie.

Is er al een dergelijke zorgverzekering?
Zeker, wie in Rotterdam van een laag inkomen moet rondkomen kan al een Rotterdampolis afsluiten bij VGZ. Die is er al sinds 2013 en moet voorkomen dat zij zorg gaan mijden. Dat werkt, zo blijkt uit onderzoek. Ruim 56.000 Rotterdammers maken gebruik van deze polis en zij geven daar een 8,1 voor.

Wat is het voordeel van zo’n collectieve polis?
De gemeente kan onderhandelen over het zorgpakket. Want als je als verzekeraar in een keer tienduizenden kan klanten bijschrijven, is dat erg interessant. Zeker nu de stad ook de polis wil aanbieden aan mensen met hogere inkomens, is het voor verzekeraars nog interessanter. Het stadsbestuur denkt dat het aantal deelnemers zal verdubbelen tot 110.000. Met zo’n groot aantal kan er wellicht nog meer korting en zorg worden binnengesleept in de onderhandelingen.

Wanneer is de polis voor alle Rotterdammers beschikbaar?
Het contract met VGZ loopt nog tot eind 2018. De wethouder denkt dat vanaf 2019 dit pakket voor iedereen beschikbaar zal zijn. De komende maanden gaat hij om de tafel met zorgverzekeraars om te kijken wie interesse heeft. Daarna volgt er een aanbesteding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam wil zorgverzekering met laag eigen risico
Sluiten