Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 17 mrt 2017 / 09:53 uur

Proost! FRIS-boys vieren tiende verjaardag

FRIS blaast tien kaarsjes uit. Cin cin, met een colaatje dus.

Succes

Ze vonden laatst een factuur van Dj Hardwell die ooit op een van hun feestjes draaide. 800 euro betaalden ze, „nu moet je er eerder twee nullen achter denken!” Philippe Hes (29) en Mitchel Bovenlander (25) zijn de jongens achter FRIS, dat begon als een feestje voor ‘de coole gastjes en hippe chicks uit Oud Zuid’ en een keer wat anders was dan de hockey- en schoolfeestjes. Tien jaar later is het concept een megaformule gebleken met ruim 1 miljoen bezoekers (12-16 jarigen), 2500 artiesten en ruim 700 edities (90 per jaar) door het hele land. Ja, FRIS is een succes, de eerste FRIS-generatie een feit en FRIS-feesten een begrip. „We staan zelfs in de Van Dale.”

FRIS TBT 🔙. Al 10 jaar FRIS! Check it out: In 2011 Hardwell achter de draaitafel!

Gepostet von FRIS am Donnerstag, 9. März 2017

F-woord

De Amsterdamse vrienden blikken terug op het afgelopen decennium, waarin het positieve F-woord een allesbepalende rol in hun leven heeft betekend. „Het is de basis voor alles geweest, zonder FRIS waren we niet waar we nu staan.” En waar ze nu létterlijk staan, is voor Vak Zuid bij het Olympisch Stadion, de plek waar het allemaal begon. Gekleed in leren jasje (Mitchel), colbert (Philippe) en overhemd en pullover erover (beiden) lopen ze op hun soepele, bijna identieke sneakers naar de oude ingang. „Hier organiseerden we ons allereerste feest.”

‘Mooie herinneringen, man’

Wat toen nog een discotheek was, is nu een afgesloten ‘under construction’ spot. Sentimenteel zijn beide gasten niet, maar toch doet het wel wat met ze, nu ze hier weer zijn. „Mooie herinneringen man, ik weet nog dat we best nerveus waren, maar dat het een groot succes werd.” 700 jongens en meisjes wisten het feest te vinden, dat in eerste instantie ontstond door een gebrek aan vertier voor middelbare scholieren, licht Philippe toe. „Ik trainde dertienjarige voetballertjes bij AFC en die vroegen of we niet eens wat voor hen konden organiseren.” En zo geschiedde.

In de war

Al ging er wel iets mis die eerste editie, en ze wijzen op die eveneens eerste promotieposter waar Wille Wartaal als hoofdact opstond. Maar Willie kwam niet opdagen, dus wat doe je dan? „Toen ben ik zelf prime time gaan draaien.” Mitchel aka dj Magic Mitch herinnert het zich nog als de nacht van gisteren. Het ging best oké… begint hij, waarop zijn maatje inspringt. „Niet zo bescheiden, gast! Het ging supergoed, niemand had aan het einde van de avond door dat Willie niet was geweest.” Het Magic komt trouwens van zijn illustere illusieverleden, verklapt Mitchel, „ik was ooit Nederlands Jeugdkampioen goochelen.” De konijn uit de hoed en dergelijke truckjes doet hij niet meer. „Wel andere kunstjes…” knipoogt hij, „ook best wel magic.”

Eerste stappen

Sinds 2007 kunnen jongeren door FRIS op een verantwoorde manier uitgaan, lichten de ondernemende boys hun formule toe. „Zonder alcohol en drugs en met enkel leeftijdsgenoten.” Geen ‘ouwe jongens’ van achttien dus die van de groene blaadjes (gemiddelde leeftijd: 13, 8) komen smikkelen en ook nieuwsgierige ouders die hun kind willen ophalen, hebben pech. „We gunnen die kids echt een mooie avond met elkaar waar ze hun eerste stappen in het uitgaansleven kunnen zetten.” En ja, ook de eerste stappen in het amoureuze leven, grinniken ze. „Er wordt heel wat gezoend op de dansvloer en in donkere hoekjes.” Wie weet zijn er al wel FRIS-baby’s, fantaseren ze even. Het zou best kunnen, in elk geval relaties. „We willen binnenkort een reünie doen met alle jongens en meisjes die toen in 2007 in Vak Zuid waren.”

Geen alcohol, artiest!

Broederliefde, Lil’ Kleine, Sunnery James & Ryan Marciano zijn een paar namen die op FRIS hebben gestaan en ook voor artiesten geldt: géén alcohol. „Maar een colaatje vinden ze prima, hoor, vaak is dit de eerste gig van de avond, dus lekker rustig beginnen.” Zelf drinken ze overigens ook nooit op de feesten, maar vooruit, voordat het jubileumfeest vrijdagavond in de Westerunie (Superstar Edition) losbarst, proosten ze vast en zeker met elkaar. En op elkaar, want behalve een decennium FRIS, vieren ze hun tienjarige vriendschap. Ook die is met het jaar sterker geworden. Ze kijken elkaar even aan en slaan elkaar dan gebroederlijk op de schouders. Dat zouden ze bijna vergeten… „Op de volgende tien, baas!”

FRIS 10 JAAR | 17 MAART WESTERUNIE AMSTERDAM

FRIS 10 JAAR! = EPIC VERJAARDAGSFEEST! 🎉🎉 Mula B, Iliass op de Beat, Whipcream are you ready? Op 17 maart gaan we 10x zo hard LOS in de Westerunie en onze verjaardag keihard vieren. Nodig je squad uit en GO! ►►

Gepostet von FRIS am Mittwoch, 1. März 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Proost! FRIS-boys vieren tiende verjaardag
Sluiten