Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 30 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Oranje benadrukt de prestatie van Ajax

De verbazing over Oranje verbaasde mij eigenlijk enigszins. Natuurlijk mag je best van Bulgarije winnen, maar dat dat niet gebeurde is zo vreemd helemaal nog niet.

Ton Boot zei ’t al tegen Metro: ’Nederlanders overschatten zichzelf ongelooflijk’. En zo is het.

Voorafgaand aan de interland maakten wij op de redactie een opstelling voor het Nederlands Elftal en raakte ik in discussie met een collega. Ik opperde het strijdplan om de boel achterin dicht te timmeren en met twee snelle spitsen te gaan spelen.

Zijn verweer was: ’Joh, die Bulgaren gaan alleen maar voor de pot hangen. Dan heb je niets aan snelle spitsen’.

Alleen maar verdedigen tegen Oranje. Waarom zouden ze? Natuurlijk roepen alle tegenstanders dat ze ontzag hebben voor ’het grote Nederlands Elftal’. Maar de waarheid is dat een ploeg die niet van Turkije, IJsland, Tsjechië en Zweden kan winnen geen enkele angst meer inboezemt.

En dus kwam Nederland ’gewoon’ onder druk te staan en bezweek onze 17-jarige Matthijs. 17 jaar…Dan hoor je in de kleedkamer in de shampoo van je vriendjes te pissen en de keeper met een natte handdoek op z’n leuter te slaan. Dan moet je niet de zorgen van een zwalkend Nederlands team op je schouders dragen.

Natuurlijk was dit niet de schuld van De Ligt. Na zijn fout was er tijd zat om die te herstellen, maar het hele elftal faalde volledig. En hoewel terecht (en te laat) ontslagen, is Danny Blind ook niet in z’n eentje verantwoordelijk voor de afgang van het Nederlandse voetbal.

Het is gewoon zoals het is: we stellen internationaal gezien geen bal meer voor. Dat kan gebeuren met een klein landje. Maar geef dat dan ook gewoon toe. Al die zogenaamde kenners die op televisie maar oreren dat we zoveel beter zijn dan de tegenstanders, zien het gewoon verkeerd. In Bulgarije, maar ook Polen of Zwitserland ligt men echt niet wakker van Quincy Promes, Martins Indi en Rick Karsdorp.

De prestatie van Oranje maakt die van Ajax in Europa alleen maar groter. Een internationale kwartfinaleplaats is voor een elftal uit Nederland tegenwoordig een wereldprestatie.

Maar laten we nou alsjeblieft niet weer gaan roepen dat we Schalke makkelijk kunnen hebben, omdat ze maar negende staan in Duitsland. Want de nummer negen van de Bundesliga is nog altijd zes keer zo goed als Excelsior.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oranje benadrukt de prestatie van Ajax
Sluiten