Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 2 mrt 2017
Leestijd: 5 minuten

Nieuwe sportsbar is eerbetoon aan Martin

Cooldown Rembrandtplein wordt Martin’s Sporting Club. Een vrouwvriendelijke bar vol stijl en sport en een eerbetoon aan de geliefde horecabaas die veel te jong overleed.

Hete spot

Je struikelt er nu nog over kabels en de voorlaatste puntjes worden hard op de i geboord/getimmerd/gelast, en toch is er maar een klein beetje inlevingsvermogen voor nodig om te zien dat deze sportsbar (op z’n Amerikaans) zomaar een hele hete nieuwe spot in Amsterdam kan worden. Het concept: voor ‘een goeie bak koffie’ in de ochtend tot de nachtelijke cocktail en alles ertussenin, kun je hier terecht. Terwijl het etablissement toen het nog Cooldown Café was, 21 jaar geen daglicht heeft gezien omdat het altijd nachtelijke hoogtijuren beleefde, is dat nu wel anders. Van het panoramisch uitzicht op Rembrandtplein, dat weer steeds aantrekkelijker voor Amsterdammers wordt, krijg je meteen zin in iets. En wat een toeval…

Met Boyd en Eric

Proeverij

„Wil je er ook eentje?” Eric Keijer, Boyd Baptist en Sacha Vinke spugen met zichtbaar plezier wijn uit. Het zijn zowel (oude) vrienden als prille compagnons en zitten net midden in een proeverij om de lekkerste wijnen uit te zoeken. Ook al is het om hen heen nog een chaos, ze zitten er relaxt bij, grappen over wie de inhoud van het wijnuitspuugemmertje moet opdrinken en hebben alle vertrouwen dat alles af is voor de opening woensdagavond. „Het voelt hier toch meteen goed?” en dat kun je niet anders dan beamen. Martin’s Sporting Club is een bar op een plek met een rijk verleden, hoopvol heden en hopelijk gouden toekomst waarin Martin altijd een bijzondere plek zal innemen.

Groot verlies

The show will go on schreef het personeel in de rouwadvertentie van hun geliefde baas. Martin Vinke was nét 53 geworden toen hij na een kort en plotseling ziekbed overleed op 14 juli 2015. Uitvinder van het feestcafé, kroegkoning en horecakeizer zijn zomaar drie van de titels die media hem nog altijd toedichten. Zijn dood betekende een groot verlies voor de stad en zeker voor het Rembrandtplein waar hij ruim twee decennia de feestscepter zwaaide in Cooldown Café, een van zijn zaken.

Iets moois

Sacha Vinke, weduwe van Martin, zit in een van de Amerikaanse ronde banken en aait haar lieve – eveneens blonde – hondje Hippie. „Dit had Martin prachtig gevonden!” Ze wilde iets moois maken van het intussen gesloten feestcafé waar bijna elke Amsterdammer weleens in de lampen hing. Ze sloeg de handen ineen met goede vriend van de familie Eric Keijer. Met zijn ruime organisatie-ervaring als Event Director van Sensation zag hij het helemaal zitten om gezamenlijk iets moois van het voormalig feestcafé te maken en zocht horecaman en vriend Boyd Baptist op, die op zijn beurt een mooie link met Martin heeft. „Mijn eerste baantje in Amsterdam was in de Cooldown, Martin was mijn baas.”

Ajax-fan

Belangrijk was dat het iets zou worden wat ook Martin mooi zou hebben gevonden en toen was de keuze voor een All American Sportsbar snel gemaakt. Hij was groot Ajax-fan, herinneren ze met een lach. „Al trapte-ie zelf geen bal raak!” Zelf ook sportief en liefhebber van een biertje. „Of een Sambucaatje met één ijsklontje.” Sport en bar ineen. Natuurlijk bestaan er al sportbars, maar die zijn vaak wat ‘platter en toeristischer’, „een echt mooie missen we hier in de stad, terwijl je in het buitenland bijna overal een goeie tegenkomt.”

Proost!

Hoogtepunten tijdens plassen

„Kom, we geven je een rondleiding!” De enthousiaste sportsbarmannen wijzen alles aan. Franse metrotegeltjes (knipoog: „speciaal voor jullie”) op een pilaar, koperen Amsterdammertjes met de drie kruizen erop die fungeren als tap, barnwood aan de muur. Over alles is nagedacht. De wc’s worden echte earcatchers, grijnzen de heren, die beiden ook behoorlijk sportief zijn (boksen/voetbal/fitness) en van sport kijken houden (vooral voetbal en Formule 1), geheimzinnig. „Als je zin hebt in meerdere hoogtepunten, moet je die zeker even bezoeken…” Een van de bars is er een uit de Cooldown, vertelt Sacha. „Daar zit zoveel leven in…”, en ze wrijft er liefkozend overheen. „Als die bar toch kon praten.” Daarnaast de dj-booth waar dj’s ‘s avonds en ‘s nachts -vooral in de weekenden- ‘van alles wat draaien’.

Sportmemorabilia

Aan de muur een pronkstuk dat bijna je oog lijkt in te rijden en in een kast toekomstige pronkstukken. Nu nog leeg, maar daarin komen hopelijk veel sportmemorabilia, zegt Boyd. Misschien ook wel van lokale sportclubs. „Die willen we graag omarmen.” Dat de ijshockeyclub Martin’s als clubhuis kan gebruiken, of het rugbyteam hier de vierde helft komt vieren, willen ze aanmoedigen. Niet de derde? De hoofden worden geschud. „We willen niet concurreren met de sportkantine.”

Vrouwen meer dan welkom!

Altijd al eens een sportman willen scoren? Kom dan naar Martin’s, ze weten zeker dat menig bekende voetballer, maar ook dj’s bijvoorbeeld -„We hebben een groot netwerk”- hier een biertje komt drinken. „Of een mooie cocktail, we hebben hier van alles.” Ook kan er gegeten worden eten – van hamburger tot pokébowl – natuurlijk naar sport worden gekeken op 75 inch schermen – en dat is gróót. Maar met het geluid zachtjes of uit, zeker overdag. „Vrouwvriendelijkheid staat hoog in het vaandel.” En ja natuurlijk, bij een echte goede pot gaat het geluid vol aan en ook wie zin heeft in een goede pot, als in: een lekker normaal pilsje, wordt niet teleurgesteld. „We blijven natuurlijk wel een sportsbar!”

https://www.facebook.com/martinssportingclub/posts/1142026955876974:0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe sportsbar is eerbetoon aan Martin
Sluiten