Evie Westland
Evie Westland Binnenland 24 mrt 2017

Mogelijk mensen besmet door fout GGD Amsterdam

De GGD in Amsterdam heeft een grove fout gemaakt. Door een fout zijn mogelijk maximaal zestig mensen besmet met hepatitis B, C en hiv. Volgens de GGD is die kans gelukkig wel „zeer klein”.

De fout lag bij een glucosemeetapparaat, bedoeld om bloedsuikerspiegels van cliënten te meten. Dat apparaat werd voor meerdere personen gebruikt, maar was eigenlijk bedoeld voor individueel gebruik. Daardoor is er een kans dat er contact van bloed op bloed heeft plaatsgevonden van de ene patiënt op de volgende patiënt.

Naaldjes

De naaldjes werden wel steeds vernieuwd, dus daar kan het niet aan gelegen hebben. Wel kon er bloed achterblijven op het apparaat zelf. Volgens de GGD Amsterdam hebben maximaal zestig patiënten hiermee een zeer klein risico gelopen op besmetting. Het apparaat is van 19 januari tot en met 16 maart 2017 in gebruik geweest. „Zodra de fout werd ontdekt, is het gebruikt onmiddellijk stopgezet”, meldt de GGD.

Regionale nieuwszender AT5 meldt dat inmiddels tientallen patiënten op de hoogte zijn gesteld van de fout, onder wie ene Michael. Hij kreeg donderdag een telefoontje dat er iets fout is gegaan. Hij maakt zich flinke zorgen en is bovendien boos en teleurgesteld”, tekent AT5 op. „Dat zoiets kan, vind ik wel heel nalatig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mogelijk mensen besmet door fout GGD Amsterdam
Sluiten