Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 23 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Een bosje voor jou, lieve vreemdeling!

Bloemenmeisje Anne koopt altijd twee bossen om eentje aan een vreemde te kunnen geven. Zaterdag is er Bloemen Voor Amsterdam, kun je het zelf ook eens doen.

Sluit aan bij onze positieve movement💞 Hoe? Door zaterdag bloemen aan vreemden in Amsterdam te geven. De zon is er in ieder geval bij!☀️

Gepostet von Bloemen Voor am Montag, 20. März 2017

Eerste ooit

Het eerste bosje dat ze ooit weggaf, herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Of bijna tenminste, „het waren van die paarsachtige lange bloemen, ik ben nooit zo goed met namen…” Maar wel met vreemden en toen ze in 2013 een buurthuis instapte en een onbekende man achter de bar zag staan, gaf ze hem de tweede bos die ze net had gekocht. „Hij reageerde wantrouwig en wilde weten van welke organisatie ik precies was en of hij ergens aan vast zou zitten.”

Geslaagd

Anne Zwartbol moet weer lachen als ze eraan denkt. „Pas toen ik zei dat ik het van mijn eigen geld had gekocht en het graag aan een onbekende wilde weggeven, nam hij het met een grote glimlach aan.” Een leuk gesprek ontstond, missie geslaagd. Anne houdt van bloemen -van echte tot op haar kleding tot in haar haar- en van mensen en is absoluut een glas-halfvol-type, of zelfs tot over de rand vol. Deze vrolijke dame wil de wereld wat leuker maken en bedacht in 2013 na een bezoekje aan de florarijke Dappermarkt het idee van bloemen aan een wildvreemde geven.

1000 euro

Het verspreidde zich als stuifmeel, het idee werd een sympathiek en geslaagd concept (‘Bloemen Voor’) en inmiddels helpen bloemenmeisje Julia en Evelien haar met haar doel: een positieve beweging creëren die tot verbinding leidt in heel het land. Ze wonnen laatst bij Awesome Foundation Amsterdam, dat elke maand 1000 euro aan een ludiek idee weggeeft en staan zaterdag op vier verschillende plekken in de stad om bloemen weg te geven. Twee bossen per persoon, waarvan een dus voor een vreemde. „Je wordt zelf ook gelukkig van het geven,” vertelt de enthousiaste ervaringsdeskundige.

Iedereen

Een win-winsituatie. Het betekent overigens niet dat je per se je bloemen geeft aan iemand die erdoorheen zit of iets goeds heeft gedaan, licht ze toe. „Wij geven ze aan iedereen.” Zelf heeft ze nog nooit een bosje van een vreemde gekregen, „maar wie weet binnenkort, ik heb intussen genoeg vazen!”

Opstekertje

Natuurlijk is er weleens een brompot of hater die niets van hen moet weten en met een ‘rot op met je klotebloemen!’ wegbeent, haalt Anne wier lievelingsseizoen de lente is, haar schouders op. De meeste reacties zijn heel leuk en zelfs hartverwarmend. Zo was er vorige week nog een vrouw tijdens een event in Oost die tranen in haar ogen kreeg toen ze haar het ruikertje overhandigden. Ze was net verhuisd en nog een beetje wankel daardoor, „en noemde dit een echte opsteker, dat voelt dan zo lekker, terwijl we haar hele verhaal niet kenden.”

Memorabel

Een van de meest memorabele die ze ooit weggaf, was het bosje aan de krakers waar velen met een boog omheen liepen. Zij niet en klopte aan in het hol van de kraker… „Ze waren er superblij mee en ik heb heel lang binnen met ze gepraat.” Bloemen verbroederen en ze zou best een boeket aan een Hells Angel willen geven. „Kijken of ze echt zo ruig zijn of dat ze ook gewoon blij worden van een pioenroos of zonnebloem.” Ze denkt van wel en in het kader van nee heb je, een bloemetje kun je krijgen: „ik denk dat ik binnenkort eens bij ze aanklop.”

Zaterdag

Tulpen uit Amsterdam, maar ook narcissen en andere bloemen geven de bloemenmeisjes zaterdag weg. Dankzij de 1000 euro die ze wonnen en een vriendelijke Volkswagenverhuurbaas, tuffen ze de hele stad in hun busje-voor-een-dag met 400 bossen aan boord om alles weg te geven. Ze tikken Oost tot en met West en alles ertussenin aan en je kunt ook op de foto in de Photobooth en het ter plekke delen, waarbij #BloemenvoorAmsterdam de hashtag is. Zin in gratis bloemen dit weekend én om een vreemde blij te maken? Kom dan naar de bloemenmeisjes!

Hoe lief! Van Old Volks mogen wij 25 maart voor onze Bloemen voor Amsterdam roadtrip één van hun volkswagenbusjes lenen!…

Gepostet von Bloemen Voor am Samstag, 4. März 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een bosje voor jou, lieve vreemdeling!
Sluiten