Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 16 mrt 2017 / 18:15 uur

Duurzaamheid en dance: Rotterdam krijgt nieuwe club

Een 3D-geprinte bar van kunststof afval, zonnepanelen op het dak en energie opwekken met etensresten. Tussen de fruithavens in Rotterdam-West opent op vrijdag 14 april een nieuwe, duurzame club. Fela Donker (28) is het creatieve brein achter dit culturele platform met de toepasselijke naam De Fruithaven.

In het Vierhavengebied bevindt zich het SuGu Warehouse. In deze voormalige energiecentrale van E.On zijn meerdere bedrijven gevestigd die zich bezighouden met de maakindustrie, design, innovatie en duurzaamheid. Oprichter en ontwikkelaar van de locatie, Gilbert Curtessi, had de wens om een club te openen in dit post industriële gebouw. In Fela vond hij de geschikte persoon om deze wens vorm te geven.

Meer dan een club

„De Fruithaven is eigenlijk veel meer dan een club”, vertelt Fela, die samen met Khalil Ryahi onder meer verantwoordelijk is voor de programmering van De Fruithaven. „De eerste evenementen die gepland staan, zijn wel clubevenementen, maar we gaan veel meer doen. We willen bijvoorbeeld ook hoogwaardige lezingen organiseren en filmavonden. Zolang het past binnen ons concept gaan we het doen. We zijn een cultureel platform waar duurzaamheid, innovatie en dance samenkomen.”

De jonge Rotterdammer hoopt dat De Fruithaven een toonaangevende locatie in Europa wordt voor culturele activiteiten. „Ik denk zeker dat Rotterdam de potentie heeft om dat te bereiken. Het is hier gewoon te gek”, aldus Fela. „Een stad als Berlijn is voor mij een grote inspiratiebron. Dat klinkt misschien wat afgezaagd, omdat iedereen Berlijn noemt. Maar ik houd van het theatrale en het losse daar. Dat hoop ik hier ook te bereiken.”

3D printen

De bedrijven in het SuGu Warehouse werken met een zero waste beleid. Dat betekent dat al het afval wordt gerecycled. „Dat gaan wij ook doen”, zegt Fela. „We hebben hier de grootste 3D-printer van Europa staan. Met het kunststof afval van deze locatie gaan we meubels en decorstukken printen, waaronder een bar.”

Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak en is er een biovergister die etensresten omzet in energie. „Ook kunnen bezoekers tijdens evenementen hun soft cup waar ze uit hebben gedronken om laten smelten en er een 3D object van laten printen. Zo kan je op een leuke manier een bijdrage leveren aan een beter milieu.”

Vier zalen

Momenteel worden vier ruimtes in de SuGu Warehouse aangepakt voor De Fruithaven. Op welke dagen de club precies open is, hangt af van het succes. „We willen in ieder geval elke zondag overdag een soort minifestivals houden. En daarnaast twee keer per maand uitpakken voor grotere feesten”, laat Fela weten.

Op vrijdagavond 14 april, van 23 tot 7 uur, is het eerste feest. Artiesten als Paul Woolford, Bambounou en Benny Rodrigues zijn aanwezig bij deze officiële opening van De Fruithaven. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duurzaamheid en dance: Rotterdam krijgt nieuwe club
Sluiten