Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 9 mrt 2017 / 16:16 uur

Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid meer

De Rotterdamse hiphopformatie Broederliefde mag toch geen Ambassadeur van de Vrijheid zijn tijdens Bevrijdingsdag. Dit heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten nadat er vorige week een filmpje was opgedoken waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep tijdens de bekerfinale Feyenoord-Utrecht vorig jaar. Het comité vindt de titel Ambassadeur van de Vrijheid niet meer passend.

Kwetsend

In de video is te horen hoe hij ‘Hamas Hamas, Joden aan het gas’ roept. Daardoor wordt het ambassadeurschap van de Rotterdamse rapgroep volgens het comité door veel mensen als kwetsend ervaren. Op de vraag waarom nu pas besloten is Broederliefde te schrappen, en niet direct na het ontstaan van de ophef over het filmpje, antwoordt het comité dat ze eerst ‘goed overleg hebben gevoerd’. Verder wilden ze hier niet op ingaan. „Dit is het besluit”, aldus een woordvoerder. Het comité wil op deze manier voorkomen dat deze discussie het herdenken en vieren in de weg staat. Wel zeggen ze de inzet van de hiphopformatie te waarderen.

https://www.youtube.com/watch?v=m9izJe7HsRk

Excuses

Emms zelf zegt zich zeer bewust te zijn van de impact van zijn uitlatingen. Hij heeft zijn excuses ervoor aangeboden. „In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden”, aldus het comité in een verklaring.

Vorige week liet de rapper weten dat hij het bestaan van het filmpje niet bij het comité gemeld had. „We hebben daar nooit met elkaar over gesproken, omdat het iets is wat achter me ligt.” Broederliefde zegt de beslissing te begrijpen.

Optreden

Wat dit betekent voor de programmering van de bevrijdingsfestivals, wordt nu bekeken. Waarschijnlijk wordt Broederliefde niet vervangen. Wel mogen de heren nog optreden het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De Jeugd Van Tegenwoordig en De Staat blijven wel gewoon Ambassadeurs voor de Vrijheid. Zij vliegen tijdens Bevrijdingsdag per helikopter van festival naar festival om op te treden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid meer
Sluiten