Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Binnenland 13 mrt 2017

Boekenhuisjes speciaal voor kinderboeken

Goed nieuws voor de kids in Amsterdam-Noord die van lezen houden: vanaf april vind je in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt diverse boekenhuisjes speciaal voor kinderboeken. Iedereen kan daar gratis boeken uit halen – en natuurlijk ook in zetten.

Minimuminkomen

De kinderboekenhuisjes worden gemaakt door stichting Tolhuistuin, naar een idee van de Amsterdamse Corline van Es. De Tolhuistuin heeft al een leeshuis en een gewoon boekenhuisje langs de kant van de weg staan, maar dat bleek zo’n succes dat ze dit nu willen uitbreiden naar meerdere boekenhuisjes, en deze keer speciaal voor kinderboeken.

Willem Kaldenbach van de Tolhuistuin: „Er zijn een heleboel kinderen in de Vogelbuurt en Van der Pekbuurt en wij denken dat zij heel veel hebben aan kinderboeken. Kinderboeken staan niet op de prioriteitenlijst, eten en kleding gaan voorop. In deze buurten zijn kinderboeken zo een luxe, terwijl ze in andere buurten misschien wel worden weggegooid. Er zijn heel veel gezinnen die leven van de bijstand of minimuminkomen. Met deze kinderboekenhuisjes zijn de kinderen niet afhankelijk van hun ouders of school: ze kunnen ze zelf uitzoeken. Het is zo belangrijk dat kinderen lezen.”

De Kameleon

„Alle boeken zijn welkom”, zegt Kaldenbach. „Ze moeten alleen heel en compleet zijn en ook niet die van 45 jaar en ouder: taal verandert en de boeken moeten nog wel relevant zijn natuurlijk.”

Kaldenbach is benieuwd wat er in komt. „Mijn lievelingsboek is Nachttrein naar Lissabon, die lees ik graag nog eens. Maar toen ik klein was, was ik heel erg fan van De Kameleon: die serie had ik allemaal.”

De bedoeling is dat de huisjes begin april worden geplaatst bij mensen in de voortuin, zodat alles goed bijgehouden kan worden. De makers zijn druk bezig boeken in te zamelen om in de boekenhuisjes te zetten. In elk boekenhuisje zouden rond de dertig boeken neergezet kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boekenhuisjes speciaal voor kinderboeken
Sluiten