Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 mrt 2017

Architect Wouter is stiekem een bekende Amsterdammer

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag: Wouter Valkenier (39), stiekem op veel plekken te zien in de stad. Hij is namelijk architect.

Stiekem is Wouter Valkenier een bekende Amsterdammer, niet om wie hij is, maar om wat hij ontwerpt. Hij is namelijk de architect achter horecasuccesformules als Hannekes Boom, Bret en de Ceuvel. Zijn ontwerpen zijn enorm hipsterproof. „Maar”, zegt Wouter, „dat komt omdat die stijl perfect paste bij de locaties, niet omdat ik gek ben op hipsterformules.”

Jouw bouwwerken blijken keer op keer een perfecte hipsterhotspot te zijn. Maar dat is dus niet je doel?

Nee, absoluut niet. We zijn totaal niet bezig om iets ‘hip’ te maken. We kijken naar de historie van de plek en nemen dat juist mee in de ontwerpen. Bij de Tuin van Bret gebruiken we bijvoorbeeld zeecontainers omdat het een verwijzing is naar transport over zee. Wanneer je straks station Sloterdijk uitkomt en je ziet het dorp met zeecontainers staan, dan begrijp je de verwijzing naar de haven. Dat noem ik een succes. Ik zou er zelfs een bordje willen ophangen met: no hipsters allowed!

De Tuin van Bret, dat is iets nieuws?

Ja, dat klopt. Er komt een heuse wijngaard. Dat ga ik niet zelf doen, hoor. De meeste projecten doe ik niet alleen, maar met een hoop anderen. Voor Bret en Hannekes Boom werk ik samen met collega-architect Gijs de Waal. Ook zijn we een nieuwe studio aan het bouwen in de Tuin van Bret en gaan meerdere bedrijven zich er vestigen. We willen Sloterdijk nieuw leven inblazen.

Is dat je doel, nieuw leven blazen in doodse plekken?

Ik fiets graag door de stad en kom dan overal locaties tegen waarvan ik denk, waarom ziet dit er zo uit? Ik wil dat dan heel graag aanpakken, ja. Bijvoorbeeld de tunnels in het Rembrandtpark, waarom moeten die er zo vreselijk uitzien? Kan dat niet wat gezelliger? En dan niet met de zoveelste glow in de dark-verf of met tegeltjes.

Zet er een fietsenmaker neer met uitkijkpunt. Dat je de stad kan bekijken, je fiets kan laten maken en begrijpt hoe de stad verbonden is met elkaar.

Wat betekent Amsterdam voor jou?

Ik vind de historische gelaagdheid van Amsterdam zo waanzinnig. Er is geen plek of steen in Amsterdam of er is wel een verhaal over te vertellen. Het is zo rijk aan historie.

Wanneer ik word aangetrokken voor een project, of zelf een plek uitkies voor een project, begin ik altijd met een stapel boeken om te lezen wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Daarnaast houd ik van de dynamiek in de stad. Alles wat je doet, of je nu een boom plant of weghaalt, mensen hebben er altijd een mening over – het is nooit saai.

Op welk project ben je het trotst?

Bij Hannekes Boom ben ik heel trots dat we in zo’n moeilijke bouwomgeving zoiets hebben kunnen neerzetten. De Ceuvel is bijzonder omdat het bijna geheel zelfvoorzienend is. We spoelen de wc’s, als eerste in Amsterdam, door met grachtenwater. Daarnaast zijn we nu bezig met de vergunning om te gaan koken op biogas.

In Sloterdijk, met Bret, vind ik dat we echt een game changer zijn. We zijn een heel stuk stad aan het veranderen en dat heeft veel invloed. Alle drie de projecten hebben een eigen verhaal.

En waar woon jij? Een zeecontainer in Noord?

Helaas woon ik in een heel klein huurhuis bij het Hoofddorpplein. Maar we zijn bezig onze eigen woning te bouwen. Deze komt in Noord te staan. Het project heet Schoon Schip. Het wordt een drijvende woonwijk. Het wordt een huis gebouwd van meerpalen en geheel zelfvoorzienend. Daar gaat mijn architectenhart echt sneller van kloppen.

In ’t kort

Een vuurwerkshow om 2017 in te luiden op het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum. / Koen van Weel | ANP
Een vuurwerkshow om 2017 in te luiden op het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum. / Koen van Weel | ANP

Het Amsterdam van Wouter Valkenier

Café: Hannekes Boom. Vanwege het uitzicht op historisch Amsterdam, Het Scheepsvaartmuseum en de vele bootjes.

Restaurant: Café de Ceuvel. Dit is een van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa. Oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger.

Winkel: Knutsel Frutsel op het Hoofddorpplein. Hier ben ik onlangs geweest om houten stokjes verf en bollen te kopen, zodat ik samen met mijn dochtertjes een zonnestelsel kon maken. De dame achter de kassa wist ons precies te vertellen hoe we dit moesten doen.

Plek om tot rust te komen: Afgelopen winter was er plotseling natuurijs. Tussen twee afspraken door ben ik toen gaan schaatsen op de Bosbaan. Hier heb ik waanzinnig van genoten.

Onderschat: Sloterdijk. De stad Amsterdam heeft van oudsher een sterke relatie met de haven. Maar het wonen en werken is strikt gescheiden, waardoor de industriehaven niet ervaren wordt door de inwoners.

Overschat: De Zuidas. Hier wordt zoveel geld in geïnvesteerd, terwijl het nog steeds een vreselijke, winderige plek is.

Bericht aan de burgemeester: Van der Laan is de beste burgemeester die Amsterdam ooit heeft gehad. Ik wil hem heel veel sterkte en beterschap wensen de komende tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Architect Wouter is stiekem een bekende Amsterdammer
Sluiten