Job Halkes
Job Halkes Binnenland 28 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

April cruciale maand voor nieuw stadion Feyenoord

Niet alleen voor Feyenoord breken er belangrijke weken aan in de kampioensrace, ook voor de plannen voor een nieuw stadion is april cruciaal. Want deze week worden de plannen voor Feyenoord City besproken in de commissievergadering op het stadhuis en is er donderdagavond een groot debat in Arminius. Op 20 april moet er in de gemeenteraad dan een go- of no-go besluit worden genomen. Metro zet de stand van zaken op een rij:

Feyenoord City? Wat was dat ook alweer?
Afgelopen najaar werden de plannen voor Feyenoord City uit de doeken gedaan. Het gebied tussen de Maas en de Kuip gaat volledig op de schop. Natuurlijk is er in de plannen een plek voor een nieuw stadion voor ruim 63.000 toeschouwers pal aan de Maas. Vanaf dat nieuwe stadion komt er een strip van een kilometer vol voorzieningen die loopt tot aan de huidige Kuip. Dit stadion wordt omgebouwd tot plek waar supporters straks kunnen relaxen, waar gesport kan worden en eventueel gewoond. Zo krijgt het stadion uit 1937 een tweede leven.

Waarom zijn de plannen belangrijk voor Zuid en Feyenoord?
Voor Feyenoord is het belangrijk dat de faciliteiten flink worden verbeterd. Sponsoren brengen de club veel geld in het laatje, maar de wachtlijsten voor de ‘rode stoeltjes’ puilen uit. Daarnaast zit het hele seizoen de Kuip al stampvol. Elke wedstrijd is uitverkocht. Met een achterban van miljoenen Feyenoordfans hoopt de club met een groot stadion meer inkomsten te genereren, waardoor de begroting omhoog kan en het spelersbudget kan worden opgeschroefd. Voor Zuid is het ook belangrijk, omdat dit gebied met de plannen een enorme impuls krijgt wat voorzieningen en werkgelegenheid betreft.

Wat gaat dat allemaal kosten?
Het stadion gaat zo’n 365 miljoen kosten en het hele Feyenoord City project wordt geschat op een miljard. Dat moet voor het grootste deel opgebracht worden door investeerders, de club Feyenoord en banken. Maar ook de gemeente moet betalen in de huidige plannen en dat is precies waarop het in 2013 misging. Er bleek toen geen meerderheid te zijn in de gemeenteraad. Nu wordt er van de gemeente een bedrag van 135 miljoen gevraagd. Ongeveer 60 miljoen is voor de aankoop van grond, 40 miljoen gaat in aandelen Feyenoord en 35 miljoen euro is gereserveerd voor de infrastructuur. En volgens wethouder Adriaan Visser (Financiën) komt daar geen dubbeltje bij.

Is er nu meer steun dan in 2013, toen het vorige stadionproject flopte?
Daar lijkt het wel op. CDA is uitgesproken voorstander en ook D66 en Leefbaar Rotterdam zouden nu neigen naar een go. Deze twee partijen gooiden in 2013 nog roet in het eten. Wel hebben de partijen nog wat vragen over onder meer de verkeersafhandeling en D66 wil de garantie dat het spelersbudget van de club ook echt omhoog gaat. Over dit soort eisen wordt de komende weken nog een flink robbertje gevochten achter de schermen. Maar ook de aandeelhouders van de Kuip lagen vorige keer dwars en die lijken nu ook enthousiaster. Voorzitter Joan Smal van de VASF, de aandeelhoudersclub, zegt in de laatste editie van hun magazine Perspectief dat hij ‘gematigd positief’ is over de plannen. Ook burgemeester Aboutaleb hoopt op een positief besluit van de gemeenteraad.

Wanneer de gemeenteraad ja zegt, in welk jaar kan er dan worden afgetrapt in het nieuwe onderkomen?
Als de gemeenteraad op 20 april ja zegt tegen Feyenoord City dan kan het snel gaan. Hoewel er nog wel wat procedures gevolgd moeten worden hoopt de club uiterlijk in 2022 het nieuwe stadion te kunnen betrekken. Daarvoor is het van belang dat tientallen bedrijven, de Gamma en twee benzinepompen worden afgebroken. Voordat het hele plan Feyenoord City is voltooid zijn we op zijn vroegst tien jaar verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
April cruciale maand voor nieuw stadion Feyenoord
Sluiten