Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 14 feb 2017 / 07:05 uur

‘Trouwen op Valentijnsdag blijft iets speciaals’

Trouwambtenaren van de gemeente Rotterdam draaien deze dinsdag overuren. Veel koppeltjes willen zich op Valentijnsdag in het echt met elkaar verbinden. Voor trouwambtenaar Ingrid Huitema is het een bijzondere werkdag.

„Het grappige is dat ik vandaag, 14 februari, om 14 uur een huwelijk heb waarbij het bruidspaar zich niet bewust was van de bijzondere datum en tijd”, vertelt Ingrid. „Maar de meeste mensen die willen trouwen op deze dag hebben deze wel daarop uitgekozen. Valentijn is toch een speciale dag. Het is daarom altijd druk op 14 februari.”

Duizend huwelijken

Begin deze eeuw begon Ingrid als trouwambtenaar voor de gemeente Rotterdam en inmiddels heeft ze zo’n duizend huwelijken voltrokken. „Het leukste aan mijn werk is dat het heel gevarieerd is. Geen bruiloft is hetzelfde.”

Wat het geheim is van een goed huwelijk? „Voor mij persoonlijk is dat humor en intimiteit”, laat Ingrid weten. „Ik vraag het soms ook aan de ouders van het bruidspaar. Mannen mompelen dan meestal iets als ‘naar elkaar luisteren’ en de vrouwen zeggen vaak: ‘En soms je mond houden’.”

Bijzondere bruiloften

Trouwen kan in Rotterdam 24 uur per dag, 7 dagen per week op bijna alle plekken. „Je kan alles kiezen. Zolang het maar een openbare plek is, het veilig is en het niet in strijd is met goede zeden”, legt Ingrid uit. „Zo heb ik een keer een bruidspaar bij de volkstuinen in het echt met elkaar verbonden en zelf ben ik getrouwd in de Ballentent met de geweldigste man van de wereld.”

Van alle huwelijken die Ingrid heeft voltrokken, zijn er een aantal die haar altijd bij zullen blijven. „Ik heb een paar keer mensen getrouwd die niet lang meer met elkaar hadden, omdat een van de twee terminaal ziek was. Dat is heel emotioneel, maar eigenlijk zijn het de mooiste huwelijken. Er zijn geen verwachtingen meer, alleen pure liefde.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Trouwen op Valentijnsdag blijft iets speciaals’
Sluiten