Job Halkes
Job Halkes Binnenland 7 feb 2017 / 13:41 uur

Toeschouwers genieten van terugplaatsen val De Hef

Een schoolklas kijkt vol verbazing naar de enorme hijskraan die het val van De Hef langzaam richting de twee torens manoeuvreert. Het plaatsen van het enorme gevaarte van 55 meter lang vergt veel precisie. De brug is een icoon van Rotterdam en werd de afgelopen jaren gerestaureerd.

„Als dat maar goed gaat”, zegt Mirjam Michel. Samen met haar vader Jan kijkt ze naar het schouwspel. „Ik heb nooit over die brug gereden, maar mijn vader wel. Hij werkte vroeger bij de NS.” Haar vader heeft dan ook nog wel goede herinneringen aan de brug. „In de trein hoorde je het goed als je over de brug denderde. Een prachtig geluid.” Dat de brug weer in ere is hersteld, doet hem goed. „Het is een icoon en die moet je koesteren.”

Het duurt uiteindelijk ruim drie uur voordat het val weer geplaatst is. „Ik woon hier vlakbij en heb even tijd gemaakt om te kijken”, vertelt Niels. „Het is een schitterende brug en de reden waarom ik hier ben gaan wonen. Het Noordereiland is echt een pareltje in de stad en deze brug is daar het bewijs van. Ik kom zelf van buiten de stad, maar merk hoe trots Rotterdammers zijn op deze brug en dat is terecht.”

Het val van De Hef werd eind 2014 weggehaald voor groot onderhoud. In de Merwehaven werd het gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Tegelijk werden ook de twee torens aangepakt. Dat werk is nog niet af.

Bekijk hieronder de foto’s van de megaoperatie.

Wethouder Joost Eerdmans bekijkt het val voordat de hijskraan in beweging komt. / ANP

Het val moet nog zo’n 200 meter varen tot de brug. / ANP

Het inpassen moet met veel precisie. Aan beide kanten is weinig speelruimte. / ANP

Op de Koninginnebrug heb je het beste uitzicht op de klus. / ANP

Als de klus bijna geklaard is, is het tijd voor een sigaretje. / ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Toeschouwers genieten van terugplaatsen val De Hef
Sluiten