Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Binnenland 8 feb 2017 / 16:57 uur

Studentenwoningen aangeboden als peperdure studio’s

Weer gaat er iets mis op de Amsterdamse woningmarkt. Ruim honderd kleine woningen die bedoeld waren voor studenten, worden nu voor hoge prijzen op de markt aangeboden aan jonge professionals. Volgens de overheid is dat de schuld van de gemeente Amsterdam. Wethouder Laurens Ivens zegt geen kant op te kunnen.

De 120 studio’s van 30 vierkante meter die samen het wooncomplex ‘NorthOrleans’ in Amsterdam-Noord vormen, waren in eerste instantie bedoeld voor studenten. Nu de woningen daadwerkelijk zijn opgeleverd, worden deze echter verhuurd aan jonge professionals voor 1250 euro per maand – exclusief 225 euro aan servicekosten, schrijft Het Parool.

Ook een ander project ging zijn doel voorbij. Op het Koningin Wilhelminaplein, op de rand van de wijk Nieuw-West, werden 154 studentenkamers gebouwd in een oud ROC-gebouw. Deze worden echter nu vooral bewoond door Oost-Europese arbeiders.

Vingertjes wijzen: overheid of gemeente?

De regering stelt dat de gemeente de fout in is gegaan. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken had Amsterdam de problemen voor kunnen zijn door de maximale huurprijzen in de erfpacht- of verkoopovereenkomst op te nemen. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens van Wonen wijst op zijn beurt juist weer naar Den Haag.

In 2014 werden namelijk voor beide projecten vergunningen afgegeven, waarin duidelijk vermeld stond dat het om studentenwoningen ging. Twee jaar later oordeelde de Raad van State echter dat doelgroepen helemaal niet uitgesloten mogen worden van de verhuur van woningen.

Daarnaast heeft de overheid er in 2015 voor gezorgd dat er meer marktwerking mogelijk is op de huurmarkt. Kleine appartementen die eerder goedkoop waren wegens een puntensysteem, kunnen sindsdien ook voor hoge prijzen verhuurd worden.

Betere afspraken

Volgens wethouder Ivens was de gemeente destijds niet op de hoogte van de plannen van de overheid. „Anders hadden we wel betere afspraken gemaakt”, zegt hij tegen Het Parool. „Wij hebben al meerdere malen onze bezwaren geuit over de effecten van deze nieuwe regels op de Amsterdamse woningmarkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Studentenwoningen aangeboden als peperdure studio’s
Sluiten