Job Halkes
Job Halkes Binnenland 13 feb 2017 / 11:31 uur

Spartafans woedend over optreden stewards in Arena

Pijnlijke schouders, schrammen, een tik in het gezicht en een stomp in de maag. Het zijn zomaar wat erfenissen en herinneringen aan een bezoekje aan de Amsterdam ArenA voor de supporters van Sparta (2-0). Na afloop sloeg volgens diverse fans een groep van 15 stewards van Ajax in op de Rotterdamse supporters, die geduldig stonden te wachten op de omloop.

„Als een soort commando’s stormden ze op ons af”, vertelt Peter van der Zwan van de supportersvereniging. „Ze grepen me onder meer bij de keel en hebben me tegen de muur aan gekwakt.” Een dag later voelt hij nog steeds zijn schouders. „Andere supporters hebben schrammen opgelopen, kregen een stomp in de maag of een tik in hun gezicht. Maar het gillen van de kinderen en de geschrokken vrouwen vond ik nog het ergste.”

Volgens Van der Zwan ontstond de ergernis toen de ongeveer 300 supporters moesten wachten op de omloop. „We mochten nog niet naar beneden omdat er mogelijk nog Ajaxfans zouden lopen. De stewards van Ajax waren al de hele tijd aan het zuigen en provoceren en dat zette kwaad bloed en er werd wat heen en weer getrokken. Iemand van ons probeerde dat te sussen. Maar juist een steward van ons werd ongemeen hard te grazen genomen. Dit is voor ons een zwarte bladzijde.”

Al eerder in opspraak

Sparta staat niet alleen. Ook supporters van onder meer NEC en Go Ahead Eagles hebben nare ervaringen met stewards in de ArenA. „Op Facebook hebben we enorm veel bijval gekregen, zelfs van Ajacieden die hun stewards te agressief vinden”, aldus Van der Zwan. „Zelfs ME’ers bij het stadion waren verbaasd dat er iets aan de hand was. Wij staan bekend als supporters die nooit problemen hebben of maken.”

https://twitter.com/Plakplaat63/status/830832951889911808/photo/1

De supportersvereniging gaat in overleg met onder meer de club om te kijken wat de vervolgstappen worden. „Of we aangifte doen of dat er een verweerschrift komt, dat bekijken we nog.” En als er geen bevredigend antwoord uit Amsterdam komt, dan is het boycotten van de volgende uitwedstrijd tegen de Amsterdammers een optie. „Dat zou kunnen. We wachten af.”

Beelden bekijken

Ajax en de Amsterdam ArenA laten in een reactie aan stadszender AT5 weten dat zij de filmbeelden gaan bekijken. „Een steward van Sparta zou een steward van de ArenA hebben geslagen. De Spartasteward is aangehouden, ook is er nog een supporter van Sparta opgepakt”, aldus de verklaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spartafans woedend over optreden stewards in Arena
Sluiten