Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 9 feb 2017 / 19:29 uur

Met Facebookprofiel op je trui over straat

Zou jij over straat durven in een outfit bedrukt met willekeurige informatie die je over jezelf op Facebook deelt? Modestudenten Annebel en Esther (23) aan de Willem de Kooning vroegen het zich af en namen de proef op de som met hun project Nu Ook Offline.

„Het begon als project voor onze minor over een onderwerp met maatschappelijke lading”, vertellen de vierdejaarsstudenten. „Omdat we zelf best actief zijn op social media en we het verschil tussen iemands online en offline identiteit interessant vinden, besloten we daar iets mee te doen.”

Cyberstalken

Dat ‘iets’ werd een kledinglijn van onder meer truien, broeken en sjaals met daarop foto’s, posts en informatie van iemands Facebookprofiel. Om dit te maken, hebben de meiden vijf maanden lang vier proefpersonen gecyberstalkt zonder hun medeweten. „Nadat we op basis daarvan kleding hadden gemaakt met bijvoorbeeld hun awkward Facebookposts uit 2011, nodigden we hen onder valse voorwendselen uit voor een shoot. Toen ze de kleding zagen, schrokken ze zich rot. Ze hadden geen idee hoe ze online overkwamen en werden daar nu mee geconfronteerd. Eén persoon dacht zelfs dat we hem gehackt hadden. Gelukkig namen ze het ons niet kwalijk, omdat ze beseften dat ze zelf die informatie hadden blootgegeven.”

Echte wereld

De keuze om op deze manier iemands offline en online identiteit te vergelijken, was snel gemaakt. „Kleding wordt vaak gezien als een middel om je offline identiteit uit te dragen. Wij vroegen ons af of mensen hun online identiteit ook zo uit durven te dragen in de ‘echte’ wereld”, aldus Esther. „Waarschijnlijk denk je dat je niets te verbergen hebt en het niet zoveel kwaad kan wat je online zet, maar ondertussen deel je meer over jezelf dan je denkt”, vult Annebel aan.

Volgens de meiden is je online identiteit vaak een uitvergrote versie van jezelf. „Zo leek het of een van onze proefpersonen twee keer per week uitging”, zegt Esther. „Maar ze bleek al zeker een maand niet meer uit te zijn geweest.”

De kloof is tussen beide identiteiten noemen ze groter dan ze dachten. „Een treitervlogger durft in zijn YouTubevideo van alles te zeggen, maar of hij ook over straat durft in een trui met die uitspraken…”

Voorzichtig

Door hun project zijn de studenten zelf dan ook bewuster geworden van wat ze op Facebook delen. „We waren al voorzichtig, maar denken er nu extra bij na en willen anderen aanmoedigen dat ook te doen”, aldus Annebel. „Zo zou ik nooit iets over mijn relatie op Facebook zetten. We konden precies zien wie wanneer met wie had en wanneer dat uitging. We willen niet zeggen dat je alles moet verwijderen en bijvoorbeeld geen vrienden meer mag taggen in gênante meme’s, maar weet dat al je 800 ‘vrienden’ het kunnen zien. En dat wij er kleding van kunnen maken, als je bij ons een bestelling doet, haha!”

Foto: Nu Ook Offline
Foto: Nu Ook Offline

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Met Facebookprofiel op je trui over straat
Sluiten