Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

Hongaarse Veronika geeft je Amsterdam op een kussen

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag: Veronika Utasi (35). Zij heeft het merk [email protected] opgericht, waarmee ze vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt.

Amsterdamse grachtenpanden met de hand genaaid op handgemaakte kussentjes. Veel Hollandser kun je het niet krijgen. Toch is de eigenaar van het merk [email protected], verantwoordelijk voor de kussentjes, niet in Nederland opgegroeid. Veronika Utasi is geboren in Hongarije, maar kwam als Eramus-student naar Nederland. Inmiddels houdt ze al vele jaren van Amsterdam.

Wat zorgt ervoor dat jij zo gek bent op Amsterdam?

Ik voel me hier vooral heel erg thuis. Het is heel knus, maar daarnaast ook heel divers en cultureel. De stad heeft altijd iets nieuws te bieden en is constant in ontwikkeling en in beweging. Ik word heel erg blij als ik langs de grachten fiets en vind de grachtenpanden echt de mooiste panden ter wereld. Ik ben heel blij dat ik al negen jaar met mijn gezin in het centrum kan wonen.

Je kwam hier voor een uitwisselingsprogramma, maar bent dus nooit meer weggegaan?

Toen ik hier kwam, zag ik Nederland voor me als een heel kleurrijk, liberaal land. Ik heb een half jaar in Breda gestudeerd en ontdekte toen al dat ik heel graag naar Amsterdam wilde. Uiteindelijk vond ik een baan in de hoofdstad en ben ik inderdaad nooit meer vertrokken. Wel ga ik nog regelmatig naar Hongarije om mijn familie te bezoeken.

Vertel eens over [email protected].

De naam staat voor Veronika at Amsterdam. Voor het bedrijf ontwerp ik duurzame cadeaus en interieurartikelen. De items worden gemaakt door vrouwen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt, hier in Nederland, maar ook in Hongarije. Mijn doel is om werkgelegenheid te creëren voor een groep die het minder makkelijk heeft door psychische of fysieke beperkingen.

Hoe kwam je op dit idee?

Ik kwam iemand tegen die voor het Rode Kruis producten verkocht op een markt. Ze vertelde dat ze het fijn vond om dingen voor anderen te maken en met haar handen te werken. Dit was het enige wat ze nog kon. Ik wilde haar graag helpen. Mensen vonden het idee vaak wel mooi, maar de producten niet zo. Vandaar dat ik help met het design van de producten, om zo iets te creëren waar ook een markt voor is.

Je verkoopt onder andere kussentjes vanaf 40 euro, is dat niet lastig concurreren?

We proberen alles duurzaam te doen en zoveel mogelijk lokaal te produceren. Dat is gewoon waanzinnig duur. Daarnaast werken deze mensen in Nederland, dus ook voor een Nederlands salaris, en zijn ze door hun beperkingen soms wat langzamer. Het zijn echt items waar je voor moet sparen. Ik moet wel bekennen dat ik moeite heb om geld te verdienen. Daarom wil ik er ook andere activiteiten naast gaan doen om de mensen aan het werk te kunnen houden.

Aan wat voor activiteiten denk je dan?

Wellicht met andere organisaties samenwerken die onze doelstellingen steunen. Met bedrijven samenwerken die onze producten willen kopen of hun producten of promotiematerialen via ons willen laten produceren. Ook wil ik me richten op producten die niet specifiek over Amsterdam gaan, zodat we een bredere doelgroep kunnen aanspreken. Zo hebben we nu net vloerkleden toegevoegd aan ons assortiment. ‘Er zijn nu dertig mensen aan het werk. Het zou geweldig zijn als dit er meer worden.’

Foto: Femmy Weijs
Foto: Femmy Weijs

In ’t kort

Het Amsterdam van Veronika Utasi

Café: Brouwerij Homeland op het Marineterrein. Lekkere biertjes en een prachtig uitzicht!
Restaurant: Sea Palace, de Chinese boot bij het Centraal Station. Hier komen we vaak voor dimsum, maar alle gerechten hier zijn zalig.
Winkel: The Maker Store in De Hallen in Oud-West. Je kunt hier bijzondere producten kopen en daarnaast support je de lokale ondernemers.
Plek om tot rust te komen: In het Greenhouse aan het water bij Mediamatic. Ik vind het komisch dat het bij Hannekes Boom altijd zo druk is, terwijl je ernaast heerlijk kan genieten van veganistisch eten. De meeste ingrediënten zijn ook daar ter plekke gekweekt.
Onderschat: Ons plekkie ‘Kattenburg’! Dit is een buurt waar ouderen en jonge gezinnen wonen. Een rustige plek in het centrum. We hebben ons nog nooit ergens in Amsterdam zo welkom gevoeld als hier. Iedereen groet elkaar en mensen letten op elkaar.
Overschat: Erfpacht. Kan iemand me uitleggen op basis van welke parameters dit wordt berekend?
Bericht aan de burgemeester: Ik wil de burgemeester en zijn naasten veel sterkte wensen in deze fase en ik hoop op een goede afloop en een snel herstel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hongaarse Veronika geeft je Amsterdam op een kussen
Sluiten