Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Binnenland 9 feb 2017 / 17:13 uur

Grootste canvas ter wereld onthuld in Amsterdam

Het grootste canvas ter wereld wordt vrijdag onthuld op de Wibautstraat in Amsterdam. Het gigantische steigerdoek is een kunstwerk gemaakt door Paulien Oltheten. Zij is de winnares van de wedstrijd die projectontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft opgezet.

Bijna 800 m2

Het kunstwerk van de winnares wordt afgedrukt op een megagroot doek van bijna 800 vierkante meter en zal tot eind maart het gebouw omhullen. De wedstrijd werd gehouden voor getalenteerde oud-studenten van de Rijksakademie van beeldende kunsten. Juryleden Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam), Beatrix Ruf (directeur van het Stedelijk Museum) en Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur van Het Parool) verkozen de 34-jarige Paulien tot winnaar. „De eenvoud in intimiteit van de beelden staat in scherp contrast met de visuele chaos van de stad en de drukte van de Wibautstraat, maar ze zijn verre van saai”, zegt Ruf over het kunstwerk van Paulien.

Amsterdam heeft een groot kunstaanbod, maar deze kunstwerken zijn vaak alleen in musea te zien. Door dit gigantische grote canvas wordt kunst ook buiten de museumdeuren zichtbaar. We zien de laatste tijd al vaak dat steigerdoeken in worden gezet als reclamemateriaal, maar nu wordt het dus ook gebruikt als kunstvorm. Directeur Maarten de Gruyter wil met het initiatief bijdragen aan de beleving van het inspirerende gebied van de stad. „Amsterdam staat altijd wel ergens gedeeltelijk in de steigers, op deze manier kunnen we van dit ongemak iets moois maken én een kans bieden aan kunstenaars.” Met de Boelens de Gruyter City Art-prijs wil de projectontwikkelaar een podium bieden aan toptalent uit de kunst.

Paulien Oltheten aan het werk

Tipje van de sluier

Als het grootste canvas ter wereld in een van de drukste straten van Amsterdam wordt geplaatst, dan hoop je natuurlijk op een bijzonder kunstwerk. Verwacht geen abstracte kunst, maar een realistische fotocollage met beelden uit de stad. „De eenvoud van mijn beeldkeuze staat mooi in contrast met de drukte van de stad, waar al genoeg visuele afleiding te vinden is”, zegt Paulien tegen Metro. „De foto die gelijk in me opkwam toen ik de aankondiging zag, was een foto die ik twee jaar geleden heb gemaakt. Het is een beeld van twee jongens die met hun hoofd op tafel slapen. Ze lijken veel op elkaar, misschien zijn het broers. Ik kijk nooit naar oren, maar bij hen valt het me op hoe mooi ze zijn. Ze lijken te luisteren naar onzichtbare geluiden van boven.”

Paulien komt oorspronkelijk uit Nijmegen, maar werkt en woont al een aantal jaar in Amsterdam. „Het is een mooie stad om aan te komen en om te vertrekken. Ik kom er graag, maar reis ook veel. Ik vind de stad nu iets te druk worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grootste canvas ter wereld onthuld in Amsterdam
Sluiten