Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 3 feb 2017 / 07:05 uur

Gezellig, met je gezinnetje wonen in de Bijlmerbajes

Waar decennialang moordenaars, dieven en verkrachters werden opgesloten, wonen straks honderden gezinnetjes. Het terrein van de Bijlmerbajes wordt een dorp op zich in Amsterdam.

De nieuwe wijk wordt autoluw, met parkeervoorzieningen onder de grond, halfverdiept of aan de rand van de wijk. Fietsen, lopen en openbaar vervoer staan voorop.

Vijf partijen strijden momenteel om het terrein van de huidige eigenaar, het Rijk, te mogen kopen en opnieuw in te richten. Wat zeker is, is dat het Rijk er dik aan verdient, want de verkoop van het oude gevangenisgebied moet zeker 60 miljoen euro opleveren.

Klaas Bruinsma

Er wordt nog niet alles prijsgegeven, maar vast staat dat er waar ooit drugsbaron Klaas Bruinsma zijn onderkomen had binnenkort meer dan duizend woningen staan. Waarschijnlijk worden in het hoofdgebouw van de gevangenis appartementen gebouwd.

Criminelen hadden een prima uitzicht

De uiteindelijke koper kan van het terrein van 7,5 hectare groot een compleet een nieuwe stadswijk maken. Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan.

Deze woningen zijn gevarieerd in aanbod. Dat houdt in sociale huur, huur in de vrije sector en koophuizen. Er komen woningen voor gezinnen en voor kleine huishoudens.

Horeca

Daarnaast voorzien alle plannen van de potentiële kopers in mogelijkheden voor bedrijvigheid, educatie, recreatie en horeca.

Wat ook zeker is, is dat er parken, stadstuinen, grachten en vijvers komen.

Ook is in alle plannen duurzaamheid een belangrijk punt. Er zal sprake zijn van minimaal energieverbruik, eigen energieopwekking in de wijk, milieuvriendelijke afvalverwerking, hergebruik van sloopmateriaal en het gebruik van duurzame bouwmaterialen met de mogelijkheid van hergebruik op lange termijn.

Hoofdgebouw blijft

De gevangenis, waarin nu creatieve broedplaats Lola Lik is gevestigd, wordt niet geheel afgedankt. In alle plannen blijft het huidige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes in gerenoveerde vorm staan.

In twee van de plannen krijgt ook één van de huidige gevangenistorens een nieuwe functie. In één plan blijven alle zes bestaande gevangenistorens staan en krijgen die nieuwe bestemmingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gezellig, met je gezinnetje wonen in de Bijlmerbajes
Sluiten