Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 21 feb 2017

Gat in de markt: 24/7 walk-in tandarts

Midden in de nacht tand uit je mond geslagen/gevallen? Vanaf deze lente kun je ook in Amsterdam 24/7 deze tandartskliniek binnenlopen. In Den Haag is-ie al acht maanden open.

Gat in de markt

Het kan zomaar gebeuren: tijdens een avondje uit wil je je haar fatsoeneren en je doet even je schuifspeldje tussen je tanden om ‘m open te doen. Krak. Je halve voortand breekt af en daar sta je dan. Het is zaterdagnacht halfvijf en de dag erna heb je een familie-uitje. Je ziet de afkeurende gezichten en mislukte foto’s al voor je… Vanaf 24 maart kun je in dergelijke en vele andere noodgevallen terecht bij Dental365, de tandartskliniek in Amsterdam Oost waar je op elk moment van de dag en nacht terecht kunt voor tandongeval tot kiesnoodgeval.

Spoedgeval ruim begrip

Het gaat wel echt om spoedgevallen, benadrukt tandarts Ilan Vigder. „Voor de halfjaarlijkse controle of tandsteen kun je bij je eigen tandarts aankloppen.” Wat spoed precies is, dat bepaalt de patiënt zelf. Dus ook dat scherpe randje aan je tand vlak voordat je op vakantie gaat, of een kies waar een stukje van is afgebroken, „waardoor je bijvoorbeeld niet mooi op je Facebookfoto’s staat!” Spoed is hier een ruim begrip, in tegenstelling tot veel andere ‘spoedtandartsen’, vervolgt hij, „daar bepaalt de tandarts of het een noodgeval is of niet.” Met veel reguliere tandartsen is overigens een prettige samenwerking. Wanneer deze op vakantie zijn of het te druk hebben, verwijzen ze door naar Dental365. De behandelingen zijn niet duurder dan normaal en na afloop hoef je niet meteen te betalen en wordt een factuur naar je huis gestuurd, „het mag ook in termijnen als je niet bent verzekerd.”

Kapje af,lach erop

Dronken in de stoel

De tandendokter komt oorspronkelijk uit Israël en werkt hier nu bijna zes jaar. Vanaf 24 maart gaat hij naar de Amsterdam kliniek op de Piet Heinkade en hij heeft zin in een nieuwe stad. Het leuke aan zijn vak noemt hij het onvoorspelbare. „Je weet nooit wat de dag of nacht gaat brengen, elke spoedklus lossen we op.” Hij heeft weleens dronken mensen in zijn stoel, zeker met de feestdagen. „Natuurlijk helpen we ze, tenzij ze een kwade dronk hebben, het moet wel leuk blijven.” Vigder werkte de afgelopen acht maanden in Den Haag, waar sinds kort de eerste vestiging van Dental365 zit. Ruim 5000 patiënten hebben ze daar al gezien en hij geeft wat voorbeelden uit de praktijk.

Uit de praktijk

Zo lag onlangs een bekende Italiaanse voetballer („ik mag helaas geen naam noemen”) in zijn stoel. „Hij had tijdens de wedstrijd een elleboogje gekregen en kwam aan met de hoektand in zijn hand.” Snelheid is geboden in dergelijke situaties, „binnen een uur zat–ie er weer in, daarna kon onze assistente met hem op de foto.” Of de diplomate die een belangrijke toespraak moet houden, maar ’s ochtends verging van de zenuwpijn: het werd een wortelkanaalbehandeling, „diezelfde middag kon ze breed lachend haar speech houden.” Diezelfde avond kreeg hij al een bloemetje van haar. Ja, ze krijgen best vaak een bedankje, beaamt hij. Veel bloemen, planten en chocola. Geen suikervrije, schudt Vigder lachend zijn hoofd, „maar soms mag je een uitzondering maken, als je maar goed blijft poetsen.”

Ook als je dronken bent, word je geholpen. Tenzij je een kwade dronk hebt.

Zin in Amsterdam

Het is overigens de kliniek met de meeste (positieve) Google Reviews, verklapt hij, ook een soort bedankje, „daar zijn we trots op.” Hij verheugt zich op alle ‘Amsterdamse uitdagingen’ en in een 24/7 stad hoort een 24/7 kliniek, besluit hij. Van toeristen tot expats en misschien wel een speler van Ajax binnenkort in zijn stoel…„,Alles is mogelijk.” Hij trekt zijn handschoenen weer aan, de volgende patiënt ligt klaar, „een spoedgeval.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gat in de markt: 24/7 walk-in tandarts
Sluiten