Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 3 feb 2017 / 15:06 uur

De Hef eindelijk weer compleet

Het geduld van veel Rotterdammers wordt volgende week beloond. Na twee jaar wordt op 7 februari om 09.00 uur het beweegbare middendeel (‘het val’) van De Hef weer teruggeplaatst. Daarmee is de monumentale brug in de Koningshaven eindelijk weer compleet. Wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte) is erbij om de thuiskomst van het val ‘op symbolische wijze te bezegelen’. „Dit wordt uiteraard net zo’n spektakel als toen het val werd uit gehesen”, aldus de gemeente.

Om dit heugelijke feit te vieren, zette Metro een aantal feitjes over de brug en val op een rijtje.

1. Likje verf

De brug heeft de afgelopen twee jaar drie nieuwe verflagen gekregen in de mosgroene kleur NS 116, zoals de gemeenteraad in 1995 heeft besloten.

2. Gewicht

Het val is een 560 ton wegende stalen constructie. Ter vergelijking: de pyloon van de Erasmusbrug weegt zo’n 1.800 ton.

3. Groot

Het val heeft een lengte van zo’n 55 meter en is 9 meter breed. De brug zelf is 79 meter lang en 11 meter breed. Met een hoogte van 46,5 meter is-ie net iets hoger dan de Markthal (die ongeveer 40 meter hoog is).

4. Oudje

De Hef is gebouwd tussen 1925 en 1927. Op 31 oktober 1927 werd de brug opengesteld. Volgens Wikipedia was het de eerste in zijn soort in West-Europa.

5. Treinen

Destijds diende de brug als spoorbrug. Sinds 1993 rijden er geen treinen meer overheen.

6. Sloopnominatie

Omdat het treinverkeer sindsdien door de Willemspoortunnel rijdt, werd de brug overbodig en kwam deze op de nominatie om gesloopt te worden. Dankzij protest van Rotterdammers mocht hij toch blijven staan.

7. Bijnaam

Rotterdammers hebben natuurlijk bijnamen voor alles. Dus ook voor deze brug, die officieel Koningshavenbrug heet.

8. Film

In 1928 maakte Joris Ivens een avant-gardistische film over De Hef, die hij De Brug noemde. De filmmaker werd mede door deze film internationaal bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Hef eindelijk weer compleet
Sluiten