Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 16 feb 2017 / 07:05 uur

Bewoners starten crowdfunding voor treinwagon

Een groep bewoners uit Rotterdam-Noord is een crowdfundingsactie begonnen om een vooroorlogse treinwagon terug te halen naar de Hofbogen in Rotterdam. Bewoner Ronald Hegman vertelt wat er zo bijzonder is aan dit rijtuig.

Het gaat om een wagon van de Hofpleintrein die begin twintigste eeuw tussen Rotterdam en Den Haag en Scheveningen reed. „De Hofpleinlijn was een hypermodern spoor waarop de allereerste elektrische treinen van Nederland reden.”, vertelt Ronald Hegman van Stichting Hofpleintrein.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd al het spoormaterieel door de Duitsers in beslag genomen. Zo verdween ook de Hofpleintrein. Ronald: „Na de oorlog kwam het grootste deel terug, maar niet van de Hofpleintrein. Veel is vermist of zwaar beschadigd. Dat we een treinwagon hebben teruggevonden is dan ook heel bijzonder.”

Spoorwegmuseum

Zo’n halfjaar geleden vond een van de leden van de Stichting Hofpleintrein het rijtuig. „Hij is een echte treinfanaat en kwam erachter dat er een wagon uit 1914 van de Hofpleintrein in Oost-Duitsland stond. Hij heeft toen het Spoorwegmuseum in Utrecht benaderd, maar daar hadden ze er al een staan en geen plek voor nog een exemplaar”, aldus Ronald.

Uiteindelijk is een groep bewoners samengekomen die zich nu sterk maakt om de wagon terug te zetten op het dak van de Hofbogen. „We hebben al meerdere partijen die ons gaan helpen met onder meer het opknappen van de treinwagon, maar voor het transport is nog geld nodig. Daarom zijn we een crowdfundingsactie gestart”, zegt Ronald. In totaal is er 16.500 euro nodig om de treinwagon van Klostermansfeld naar Rotterdam te vervoeren.

Hofbogen

Wat er daarna precies met het rijtuig gaat gebeuren, is nog niet bekend. „We laten in ieder geval de buitenkant restaureren en brengen daarmee de oorspronkelijke Jugendstil decoratie terug", laat Ronald weten. „Wat er met de binnenkant gaat gebeuren, hangt af van de functie die de wagon gaat krijgen. We willen ondernemers stimuleren om er iets mee te gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een high tea plek of een Bed & Breakfast. We vinden het in ieder geval belangrijk dat het past bij de rest van het dak van de Hofbogen. Het is nog niet duidelijk wat daarmee gaat gebeuren. Sinds 2010 rijden er geen treinen meer over de Hofbogen, maar over een nieuwe bestemming van het dak wordt door diverse partijen nog steeds veel gepraat.”

Donaties

Stichting Hofpleintrein hoopt dat de wagon voor de zomer in Rotterdam is. Ronald: „De eerste donaties zijn binnen, dus dat is heel hoopgevend. Zodra het geld er is, kunnen we gaan rijden.”

Meer informatie over de crowdfundingsactie is te vinden op de website en Facebook van Stichting Hofpleintrein. Ook is er op dinsdag 7 maart om 19.30 uur een vrij toegankelijke informatiebijeenkomst in WIJKcoop010 over dit project en de verdere toekomst van de Hofbogen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bewoners starten crowdfunding voor treinwagon
Sluiten