Job Halkes
Job Halkes Binnenland 26 feb 2017 / 09:19 uur

16 en 17-jarige Rotterdammers in 2018 naar stembus

Rotterdammers die in 2018 16 of 17 jaar zijn mogen hun stem uitbrengen voor de gebiedscommissies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de Rotterdamse gemeenteraad besloten.

GroenLinks en D66 deden het voorstel in een debat over de toekomst van de gebiedscommissies. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte lenen de gebiedscommissies zich uitstekend voor een verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd. „Veel jongeren hebben een uitgesproken mening over hun woonomgeving. Nu krijgen ze de kans daarover bij verkiezingen hun stem te laten horen.”

De gemeenteraad kan dit beslissen omdat de verkiezing van de gebiedscommissies niet valt onder de landelijke kieswet, maar onder de Rotterdamse. Niet alleen mogen jongeren stemmen, ze kunnen zich ook verkiesbaar stellen.

Inloten

Naast het jongerenstemrecht komt er ook een experiment met inloten van burgers voor de gebiedscommissie. Die bestaan nu uit 14 personen. Twee daarvan zullen worden aangewezen door loting. Op deze manier hoopt de gemeente de burgers meer te betrekken bij besluiten over hun wijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
16 en 17-jarige Rotterdammers in 2018 naar stembus
Sluiten