Job Halkes
Job Halkes Binnenland 23 jan 2017 / 18:14 uur

Van zwak naar excellent, Maria Basisschool doet het

In de aula van de RK Maria Basisschool aan de Schietbaanlaan in Rotterdam-Delfshaven was de spanning maandagochtend om te snijden. Bijna 300 kinderen en docenten verwachtten hoog bezoek. Want zou hun school dan het predicaat excellent krijgen?

En dat terwijl de school een jaar of zes geleden als zwak bekend stond. En waar toen vooral de onderwijsinspectie aan de deur klopte, stonden nu onderwijsstaatssecretaris Sander Dekker en onderwijswethouder Hugo de Jonge op de stoep. „Het is een feestelijke en belangrijke dag”, trapt de staatssecretaris af. De kinderen luisteren muisstil naar zijn woorden. „Er is een jury langs geweest en die heeft van alles beoordeeld. Hoe jullie les krijgen, hoe de meesters en juffen zijn en wat ze met jullie talent doen. Rotterdam doet het zo goed met inmiddels dertien excellente scholen, en daar horen jullie ook bij.”

Gejuich barst los. Confetti vliegt door de lucht en sommige meesters en juffen laten spontaan een traantje. „We stonden in 2010 op de drempel naar zeer zwak”, vertelt adjunct-directeur Joan de Jong. „Dat we nu het predicaat excellent hebben gekregen, is ongelofelijk.” Directeur Ineke van Uden is enorm trots op iedereen. „We hebben met elkaar keihard gewerkt aan de succesfactoren. We hebben zo veel moeten doen, want een behoorlijk aantal docenten weet ook hoe slecht de sfeer was. Mensen maakten zich zorgen over de toekomst. Dit hebben we met zijn allen verdiend en gaan we vieren met taart voor de kinderen in de klas en een borrel en etentje voor de docenten.”

Veel verbeterd

Een van de leraren die de school heeft zien transformeren van een zwakke naar een excellente school is muziekdocent Danny Fuljhari. „Ik kwam hier in 2008 en merk echt het verschil. De sfeer en de interne communicatie zijn flink verbeterd. We hebben veel coaching en cursussen gehad hoe je bijvoorbeeld met situaties moet omgaan. Maar ook met vakken zoals muziek en theater, waardoor kinderen andere talenten ontdekken. Het is echt fijn om hier te mogen werken.”

Leerlinge Buse Akdere (12) zit in groep acht en kan de woorden van de docent alleen maar beamen. Ze is supertrots op haar school. „We hebben ook lessen als theater en muziek. Dat is echt superleuk. Je kunt niet altijd maar leervakken doen, dat is saai. Het is jammer dat ik straks van school moet.”

Trots

Onderwijswethouder Hugo de Jonge is ook ontzettend trots. „We hebben nu dertien excellente scholen in Rotterdam, maar deze school is van ver gekomen en verdient dit podium van waardering. De stad werkt hard aan het inhalen van de achterstanden en de scores worden beter. Dat is een groot compliment voor alle leraren die iedere dag keihard werken in deze stad.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van zwak naar excellent, Maria Basisschool doet het
Sluiten