Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 4 jan 2017 / 11:46 uur

Van a tot ja: Trouwvrouw regelt het allemaal

Vanaf nu gratis trouwen op dinsdag, maar dan weet je niet wíe jullie trouwt…

Sober

Weinig geld, maar smoorverliefd en wil je dolgraag die liefde bezegelen met het ja-woord? Vanaf nu kun je op dinsdagochtend gratis trouwen bij alle Amsterdamse Stadsloketten. Verwacht geen tierlantijnen of een persoonlijk verhaal van een huwelijksambtenaar: het gratis huwelijk is sober, duurt twintig minuten en je mag maximaal twintig gasten meenemen. Toch blijkt het mateloos populair en is er al een flinke wachtlijst voor de komende dinsdagochtenden.

Trouwbureau Amsterdam

Je kunt het ook helemaal anders doen en je huwelijksceremonie van a tot ja laten verzorgen door trouwambtenaar Andréa Schipper. Al rilt deze dame bij het uitspreken van het woord ‘trouwambtenaar’. „Trouwen is helemaal niet naar”, lacht ze, „het is juist leuk.” Ze noemt zichzelf dan ook ‘Trouwvrouw’ en na jaren werkzaam in dienst van de gemeente waarbij ze honderden huwelijken sloot, besloot ze in 2014 haar eigen Trouwbureau Amsterdam op te zetten, naast haar reguliere werk. Mensen trouwen is ‘haar passie’ en haar stijl? „Persoonlijk en leuk, met heel veel humor, dat is zo belangrijk.” Een beetje plagen, „maar niet mensen afzeiken, hoor, dat kan echt niet.”

Populair

Dat gekozen wordt voor een gratis wettelijk huwelijk, daar kan ze best inkomen. „Zo houden ze geld over voor een mooie reis of een groot feest waar ze dan de ceremonie op een eigen locatie kunnen doen.” Daar wordt ze dan ook weleens voor gevraagd, beaamt ze. Of in een van haar ‘partnerlocaties’, zoals Museum van Loon, Het Grachtenhuis en Cruise with Us. Kosten daar 600 euro, anders 750 euro. Maar dan heb je wel iemand die alles, van papierwerk tot persoonlijke speech, tot in de puntjes verzorgt. Schipper, ook voorzitter van de vereniging van trouwambtenaren, blijkt populair. Mensen vinden haar op Google en getrouwde stellen geven haar naam door aan anderen, ze heeft zelfs een zaterdag in juli al anderhalf jaar omcirkeld in haar agenda staan.

Gepostet von Trouwbureau Amsterdam am Dienstag, 20. Dezember 2016

Huwelijksbootje

De afgelopen drie jaar heeft ze van alles voorbij zien komen. Jong, oud en diversiteit op alle vlakken. Van op de middenstip in het Olympisch Stadion of klein en intiem in letterlijk een huwelijksbootje, tot gigantische Turkse huwelijken in Partycentrum De Koning waar ze rustig voor 1200 man staat. Al luistert dan lang niet iedereen, verklapt ze. „Twintig mensen letten op, de rest is aan het eten en kletsen met elkaar.” Ze haalt haar schouders op, „daar sluit ik me voor af, ik focus op het bruidspaar.”

Lievelingslocatie

Zelf is ze ook getrouwd geweest en weer gescheiden, maar een hekel aan het instituut huwelijk heeft ze allesbehalve. Haar absolute lievelingslocatie Sofitel Legend the Grand, een van haar partnertrouwlocaties en ook het voormalige stadhuis van Amsterdam. De vrolijke Trouwvrouw droomt even weg. „180 jaar lang zijn daar alleen maar huwelijken gesloten, moet je eens indenken hoe vaak daar het woord ja is uitgesproken!” Al mag je ook heus iets anders zeggen tijdens de hedendaagse ceremonie, vervolgt ze. Heel graag, natuurlijk, zeker weten… „Als je maar niet oké zegt, dat is niet oké.”

Weddenschap

Of eerst nee zeggen en dan ja, wat sommige grapjassen nog weleens voor een weddenschap doen. „Dan staat het krat pils al ergens klaar.” Resoluut schudt ze haar hoofd, „maar niet bij mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van a tot ja: Trouwvrouw regelt het allemaal
Sluiten