Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Binnenland 30 jan 2017 / 12:48 uur

Stadsboer Dave start kindertuin

Dave Hardy uit Amsterdam wil dit voorjaar beginnen met een stadstuin speciaal voor kinderen. Ouders zijn niet toegestaan, behalve dan om de kinderen te komen brengen en weer op te halen.

Uit comfortzone

Kinderen kunnen in de tuin zelf dingen ontdekken en bedenken om te doen - Dave Hardy

Dave, momenteel bezig met de opleiding biologische landbouw, heeft al een community-tuin opgericht in Amsterdam-West. De reacties van kinderen die daar met ouders meekwamen, inspireerden hem om ook een tuin op te starten speciaal voor de kinderen in Amsterdam. „Ik heb ze regenwormen laten zien en gegeven: de ene helft van de groep gruwelt ervan, maar de andere helft gaat op zoek naar meer; is nieuwsgierig en wil meer weten. Het is bijzonder om te zien hoe zij omgaan met een tuin. Kinderen uit de stad komen in een tuin uit hun comfortzone en gaan op ontdekkingstocht uit.”

Ontdekken

Jong tot oud kan meehelpen in de tuin - Dave Hardy

Juist die ontdekkingsdrang vindt Dave zo bijzonder en wil hij graag de ruimte geven in de nieuwe tuin voor de jongste miniboeren. „Het gaat vooral om de beleving van het buiten zijn”, zo zegt hij. „Dat ontbreekt nu in de stad. Natuurlijk zijn er genoeg speelplaatsen voor kinderen, maar die zijn al helemaal ingedeeld: je weet van tevoren wat je met een schommel kan en vooral mag doen. Vrij bewegen en ontdekken is dan moeilijk. Hier mag en kan dat wel. Ik hoop dat ik ze inspireer om zich vrijer te bewegen buiten, dat is wat ik graag voor de kinderen wil doen.”

Hij vindt in zijn eigen dochter van 7,5 jaar oud een goed voorbeeld. „We zijn twee jaar geleden op een boerderij geweest: dan heb je ineens een kind dat een weiland in rent en over een sloot springt!”

Zelf ontwerpen

Behalve tuinieren is er ook ruimte voor andere activiteiten - Dave Hardy

Zijn dochter is dan ook een van de kinderen die dit voorjaar mee gaat doen in de tuin van de miniboeren van Dave. „De grond is nu nog helemaal kaal, straks gaan de kinderen er planten laten groeien en ze oogsten.” Uiteraard is er ook plek voor huttenbouw en andere activiteiten.

Hoe dat precies vormgegeven wordt, laat Dave aan de kinderen over. „Ik ben benieuwd hoe dat wordt. Wij denken in rechte lijnen, omdat dat nu eenmaal het makkelijkst is, ook met bewatering en dergelijke, maar misschien doen zij iets compleet anders. Ik ben benieuwd wat eruit komt. Het is onvoorspelbaar, en dat mag.”

Start in april

De miniboeren gaan officieel van start op zondag 2 april. Op 12 maart is er al wel een open tuinendag: dan kan iedereen kennismaken met Dave en alvast een kijkje nemen in de tuinen. De miniboeren zullen tussen de zes en tien jaar oud zijn. Het tuinseizoen loopt van april tot en met oktober, afhankelijk van het weer. Meedoen kost 5 euro per keer en dan kun je elke zondag terecht. Op woensdagen zijn er groepen welkom. De eerste twaalf deelnemers hebben zich inmiddels al aangemeld. Meer kinderen zijn welkom.

Meer weten? Check de website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stadsboer Dave start kindertuin
Sluiten