Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 2 jan 2017 / 16:16 uur

Ouderen hebben steeds vaker ambulance nodig

Ambulances in Rijnmond moeten steeds vaker uitrukken voor ouderen. Directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Arjen Littooij liet in zijn nieuwjaarsspeech weten dat hij zich zorgen maakt over deze ontwikkeling.

In 2016 moest de ambulance in deze regio meer dan 50.000 keer uitrukken tegenover 46.821 keer in 2015. De extra ritten komen volgens Littooij met name door het toenemende aantal hulpverzoeken van ouderen. „Het is een trend die mij zorgen baart. Maatschappelijke ontwikkelingen als concentratie van ziekenhuiszorg, het sluiten van huisartsenposten, verwarde personen en verschraling van de thuiszorg zijn van invloed op het aantal ritten”, zei hij in zijn toespraak. Deze problematiek moet volgens Littooij serieus worden genomen. „Want de ambulances kunnen de gaten die elders in de zorgketen zijn ontstaan, niet allemaal dichtrijden.”

Meldkamer

Ook de druk op de meldkamer is hierdoor significant toegenomen. In totaal kwamen er 134.700 meldingen binnen bij de ambulance. Dat is een toename van 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ouderen hebben steeds vaker ambulance nodig
Sluiten