Job Halkes
Job Halkes Binnenland 1 jan 2017 / 15:30 uur

Lekker kopje onder in Kralingse Plas van vijf graden

Een kleine honderd waaghalzen durfden het op Nieuwjaarsdag aan, een duik nemen in het water van de Kralingse Plas. Met een watertemperatuur van vijf graden en een koud windje is het dit jaar extra zwaar Maar daar lieten de deelnemers zich niet door tegenhouden. Zij wilden vooral fris het nieuwe jaar in.

‘Ik ga er wel een uurtje in hoor’

Sjoerd Duim (29) is door zijn neefjes Stan (8) en Teun (10) Borghmans uitgedaagd. „Teun zegt dat hij het nooit koud heeft en wilde heel graag deze nieuwjaarsduik doen. Hij zei, als ik ga dan moet Sjoerd ook. Maar nu ik hier sta moet ik zeggen dat het wel koud is. Ik denk dat ik er zo weer uit ben.” Teun denkt het langer vol te houden. „Ik ga er wel een uurtje in hoor.”

‘Goed begin van het nieuwe jaar’

Voor Anouk Buijsman (15) is de nieuwjaarsduik letterlijk een koud kunstje. „Het afgelopen jaar heb ik ook meegedaan, dus vandaag wilde ik er ook bij zijn. Ik vind het wel lekker om te doen en het is een goed begin van het nieuwe jaar. Al is het vandaag wel erg fris. Ik denk dat het geen record gaat worden vandaag, maar ik wil wel kopje onder in de Kralingse Plas.”

‘Na dit kan je alles aan in 2017’

Lonneke Vossen (34, midden) wilde vorig jaar al meedoen samen met haar vriendin Elisabeth Dierickx (35), maar waren toen te laat. Elisabeth: „Toen hebben we zelf maar een duik genomen. Dit jaar wilden we er wel bij zijn.” Lonneke ziet het als een mooie start van het nieuwe jaar, ondanks de kou. „Als je dit hebt gedaan, dan kan je alles aan in 2017!”

‘We zijn een beetje gek, haha’

Silvie van Schaik (16, midden) en Morgan Moelchand (15) zijn er ook klaar voor. Morgan: „Waarom we meedoen? We zijn een beetje gek, haha. We hebben ook al meegedaan met de herfstduik, maar dat was een stuk warmer.” De dames hebben er vooraf wel zin in, ondanks de snijdende kou. „Al denk ik dat we er zo weer uit zijn.”

‘Ooit begonnen met vijftien man’

Voor Ilse Groenendijk (26, midden) is de nieuwjaardsduik een eitje. Alle voorgaande edities, zeven om precies te zijn, was ze van de partij. „Ik ben er helemaal klaar voor. Bij de eerste editie waren toentertijd vijftien man, nu een stuk of honderd. Het is voor mij een lekkere frisse start van het nieuwe jaar, maar dit is echt wel de meest frisse editie tot nu toe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lekker kopje onder in Kralingse Plas van vijf graden
Sluiten