Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 19 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Eerste bierboutique opent in Rotterdam

In gedachten zijn Iris Wulffraat en haar compagnon Jan Wouters de afgelopen tien jaar bijna elke dag wel een nieuwe zaak begonnen, maar nu komt het er eindelijk écht van. Begin februari openen de eigenaren van eetcafé Opa in de Witte de Withstraat tegenover hun huidige zaak de Bierboutique. „Een primeur voor Rotterdam, maar volgens mij bestaat zoiets überhaupt nog niet”, vertelt Wulffraat.

De Bierboutique moet een plek worden waar ook vrouwen graag naartoe komen voor een (speciaal)biertje. „Om bier hangt toch een beetje een mannenzweem”, legt Wouters uit. „Als je als vrouw naar een biercafé gaat, zit je vaak in een hengstenhok. Dat mannelijke imago van het gele goud, willen we doorbreken. Niet dat het een uitgesproken vrouwenzaak wordt, maar de Bierboutique geeft wel een knipoog naar het vrouwelijke. Bijvoorbeeld in het interieur.”

Impressie van de Bierboutique. / De Horecafabriek

Speciaalbier

De horecaondernemers speelden al langer met het idee ‘iets met speciaalbiertjes’ te doen. „We hebben Opa natuurlijk, maar dat bestond al. Daarom wilden Jan ik en samen een zaak opbouwen”, aldus Wulffraat. „We zagen dat speciaalbier in opkomst is en wilden daarop inspelen”, vult Wouters aan.

Toch lag er nog geen kant en klaar concept toen de compagnons hun kans schoon zagen en het pand kochten. „We hadden van tevoren niet bedacht wat het precies moest worden, maar dat werd al snel duidelijk. Het pand was een boetiekje, we wilden iets met speciaalbier en Iris wilde dan niet dat het een mannenzaak zou worden.”

Hoptail

Wel zijn mannen uiteraard welkom, benadrukken ze. En niet alleen voor bier. Je kunt er namelijk ook terecht voor een (borrel)hapje of een ‘hoptail’: een cocktail op basis van bier. „Maar de recepten houden we nog even geheim, hoor.”

Bang dat de vrouwelijke knipoog mannen weert, zijn de ondernemers ook niet. „Als een zaak voor 80 procent gevuld is met vrouwen, zou ik als man wel weten waar ik moest zijn”, lacht Wouters. „Vrouwen en bier is toch een beetje de natte droom van elke man?

Reacties

Het vrouwvriendelijke biercafé gaat pas in februari open voor publiek, maar krijgt nu al veel positieve reacties. „We zijn voorzichtig begonnen met foto’s plaatsen op Facebook. De reacties die we daarop krijgen zijn overweldigend. Als ondernemer moet je nederig blijven, maar het zou weleens wat kunnen worden”, aldus een enthousiaste Wolffraat.

Blond

En of vrouwen ook echt andere bieren drinken dan mannen? Volgens de ondernemers wel. „Vrouwen gaan eerder voor de minder zware en meer toegankelijke bieren, zoals blond of fruitig.” Maar met 80 soorten op de kaart is er voor iedereen -man én vrouw- wel wat wils.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste bierboutique opent in Rotterdam
Sluiten