Job Halkes
Job Halkes Binnenland 19 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Duizenden woningen erbij in hartje Rotterdam

Binnen nu en drie jaar komen er in het Maritiem District zeker vier woontorens bij, die goed zijn voor ruim duizend woningen. Daarnaast zijn er plannen voor nog vijf andere torens met eenzelfde aantal woningen. Ook wordt de haven in het gebied uitgebreid en komen er meer voorzieningen bij. De belangstelling voor de woningen is enorm.

„We weten dat er bij een project wel vijf keer is overtekend”, aldus wethouder Ronald Schneider (Wonen). „Rotterdam is hot and happening en woningen in het midden en hoge segment zijn gewild. Mensen willen weer heel graag in de steden wonen. Rotterdam is daarin nog uniek, omdat de stad niet alleen groeit door de komst van buitenlandse immigratie, maar ook door binnenlandse immigratie.”

In het zogenaamde Maritiem District staan nu 3300 woningen en daar komen er dus tweeduizend bij in drie jaar tijd. Schneider: „We willen dit gebied verbinden met de Witte de Withstraat. Ook de Schiedamsedijk gaan we aanpakken. Daar komen nieuwe paviljoens te staan en gaat de buitenruimte op de schop.” De nieuwe torens worden maximaal honderd meter hoog. „Dit gebied gaat er echt heel anders uitzien in de toekomst.”

Haven uitgebreid

Sander Waterval is een bewoner van de Red Apple en actief betrokken bij het gebied. „Wij hebben hier de haven opgezet voor plezierboten. Die gaan we de komende maanden uitbreiden van 28 naar 55 ligplaatsen. Daarnaast gaan we het Wijnhavenfestival vervangen door het Rotterdam Waterweekend in de eerste week van juli. Dan moet je denken aan tours door de haven en aandacht voor het binnenwater.” Wat er precies gaat gebeuren wordt binnenkort duidelijk, maar op Plein 1940 komt een tijdelijke trap te staan. „Nu eindigt het plein met Zadkine abrupt met een muur. Met een tijdelijke trap kunnen mensen weer naar het water en we gaan er optredens plannen, zoals bijvoorbeeld van Connie Jansen Danst.”

Met een woning op een van de hoogste etages van de Red Apple hebben de expats David Mickalak (39) en Juliane Fry uit het Amerikaanse Portland een prachtig uitzicht over de stad en het Maritiem District. „We moeten helaas volgend jaar terug, maar we zijn van deze stad gaan houden. De mensen zijn vriendelijk en er is veel te beleven op het gebied van architectuur en kunst.” Zijn vrouw Juliane is het daar helemaal mee eens. „Mensen hebben hier een gezonde levensstijl. Gezond eten is hier goedkoop, zeker in vergelijking tot de VS.” Als het aan David en Juliane ligt keren ze na hun vertrek zeker terug in dit gebied. „Vrienden die hier komen zijn onder de indruk. En wij zijn echt verliefd geworden op deze stad.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden woningen erbij in hartje Rotterdam
Sluiten