Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 19 dec 2016 / 19:38 uur

Wat is de verse pisvangst van vandaag, HMH?

Mannen, help mee aan beter milieu door bier te drinken en daarna heel veel te zeiken. Zo gemakkelijk kan het soms zijn.

Niet ingeplast

Ze werden niet live ‘ingeplast’ als doop, de 50 urinoirs die stuk voor stuk zijn aangesloten op de urineopvangtank in de Heineken Music Hall. Wel was het reden voor een feestelijk moment maandagmiddag tijdens de ingebruikname van deze tank, waarin 13.000 liter mannenplas per tank puur wordt opgevangen (zonder doorspoelwater) om er de meststof fosfaat uit te halen. Goed nieuws in tijden waarin de fosfaatmijnen steeds leger raken.

Recycling pur urinae / Ron Offermans

Gras groeit lekker

Of de tomaatjes, courgettes en boerenkool beter groeien door menselijke mest, daar wordt onderzoek naar gedaan. Gras gaat er in elk geval nogal lekker op, weet Jacqueline de Danschutter, Programmamanager Innovatie bij Waternet. „Het gras is groener dan dat bij de buurman, het wordt namelijk extra groen als je de menselijke kunstmest gebruikt.” Hoewel de officiële opening maandag was, zijn de urinoirs al eerder gebruikt, zo is tijdens het concert van Status Quo al 4000 liter opgevangen, „dat is zo’n 8 kilo fosfaat.”

Alleen mannen

Haar stelregel: met drie volle tanks kun je een heel voetbalveld bemesten. Het zijn alleen nog de mannen die kunnen bijdragen aan kunstmest. Niet omdat vrouwen ongeschikte urine hebben, maar simpelweg omdat ze niet plassen in een urinoir, „en ze gebruiken toiletpapier, dat is een stuk moeilijker om te filteren.”

De tank in de kelder van de HMH / Ron Offermans

Stinkt niet

Het maakt overigens niet uit hoeveel bier je hebt gedronken en/of eventueel andere genotmiddelen hebt gebruikt, „alles wordt heel goed gefilterd.” Want na een week of twee, afhankelijk van het aantal evenementen, haalt een tankwagen de volle tank op en brengt het naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het havengebied. Daarna gaat het naar de fosfaatinstallatie, „na tien uur komen hier doorzichtige korrels uit, je herkent het niet meer terug.” Het stinkt niet, vervolgt de innovatie-expert, laat staan dat je het zou proeven op je wortel of bloemkool, al weet ze niet precies waar alle fosfaat naartoe gaat. „Wij brengen het naar een grote kunstmestfabriek in Amsterdam en zij verhandelen het.”

Backstage

Hans Riepma is manager operations van de HMH, dat vanaf 1 januari wordt omgedoopt tot AFAS Live, en heeft zeker al wel een keer in de waterloze urinoir geplast. Nee, het voelde niet anders, lacht hij, „maar het is wel een mooie gedachte dat iets nuttigs met onze plas wordt gedaan.” De komende weken komen onder anderen Freek Vonk, Jandino, Broederliefde, Lil’ Kleine en Ronnie Flex naar de HMH, al zullen zij met hun boodschap niet bijdragen aan kunstmest. Verschil moet er zijn: „Backstage hebben we geen urinoirs, alleen maar gewone wc-potten.”

DGTL festivalplasprimeur

View this post on Instagram

The Revolution Parade followed by the Transmission Tower Show. #transmissiontower #revolutionparade #dgtlsaturday #dgtl2016 #dgtlfestival

A post shared by DGTL (@dgtlfestival) on

Amsterdam is al lekker bezig. Tijdens Koningsdag gaat de inhoud van de openbare urinoirs naar de waterzuiveringsinstallatie en ook tijdens SAIL ging alles naar Waternet. Al viel de pisvangst een beetje tegen, weet Jacqueline de Danschutter. „De urinoirs stonden helaas niet op de beste locaties.” Het jaarlijkse tweedaagse festival DGTL, onderdeel van Apenkooi Events, had de allereerste festivalplasprimeur: op de NDSM-werf waterden alle mannen tussen het dansen door voor het goede kunstmestdoel. DGTL won onder andere hierdoor ‘a Greener Festival Award 2016’, de prijs voor festivals die grote stappen zetten richting duurzaamheid. De urinegerelateerde wens van De Danschutter: „We hopen dat volgend jaar alle festivalplas rechtstreeks naar ons gaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is de verse pisvangst van vandaag, HMH?
Sluiten