Job Halkes
Job Halkes Binnenland 15 dec 2016 / 08:03 uur

Pieter Zwart, Coolblue: Wij blijven fors groeien

Terugblik. Bekende en minder bekende Rijnmonders haalden afgelopen jaar het nieuws. In december kijken we terug en vooruit. Vandaag: Pieter Zwart, CEO Coolblue.

Hoe kijk je terug op 2016?
2016 was voor ons echt een fantastisch jaar. Wij zijn ontzettend hard gegroeid en hebben veel nieuwe mensen in dienst mogen nemen. Ook hier in Rotterdam zijn er ontzettend veel Coolblue’ers bijgekomen. Het was een jaar van veel hoogtepunten. We hebben ons nieuwe magazijn geopend en ik ben heel erg blij met de 2.500e medewerker die we hebben aangenomen. Maar ook de verhuizing naar de Weena, ons nieuwe hoofdkantoor, is belangrijk.

Wat is jullie geheim? Het bedrijf groeit hard in omzet en aantal medewerkers.
Het geheim is onze obsessie voor klanttevredenheid. Voor de klant doen we letterlijk alles de hele dag. Daar gaan we verder in dan menig ander bedrijf en ik denk dat wij daarom harder groeien. Hoe bijvoorbeeld? Denk aan onze gratis zondaglevering. Als je bij ons wat op zaterdag bestelt, dan leveren we dat gratis de dag erna.

Jullie vacaturesite puilt uit. Is het lastig om goede mensen te vinden?
Talent is per definitie schaars. We zijn altijd op zoek naar hele goede mensen, maar we hebben er ook stiekem heel veel nodig. Alleen al in november hebben we 230 mensen aangenomen. Dat is best wel veel. Maar we zijn gewend hard te groeien, gemiddeld zo’n 40 tot 50 procent per jaar. Ik verwacht dat we dat komend jaar ook volhouden.

Is Rotterdam een echte e-commerce stad?
We hebben in deze stad heel veel klanten, misschien wel omdat wij hier onze thuishaven hebben. Het gaat goed met Rotterdam op e-commerce schaal. Er zijn heel veel start-ups. Maar als je op landelijke schaal kijkt, dan zijn wij enorm groot.

Welke trends zijn er op e-commercegebied? Gaat Coolblue in food bijvoorbeeld?
Nee, wij doen daar nog niks mee. Ik denk dat de trend is dat alles steeds sneller gaat en dat het makkelijker wordt voor consumenten om te bestellen. En dat zit in talloze kleine verbeteringen. We hebben 180 software developers in dienst, die alleen maar bezig zijn met de website en de bijbehorende propositie te verbeteren. Dat gaat als een sneltreinvaart.

Heb je specifiek nog plannen voor Rotterdam?
We hebben op ons hoofdkantoor aan de Weena al vier verbouwingen achter de rug in de afgelopen twee maanden. Dat gaat heel goed. En die groei zal doorgaan in Rotterdam. Er gaan nog heel veel mensen aan de slag bij Coolblue het komend jaar. We hebben recent twee verdiepingen toegevoegd aan ons hoofdkantoor, we hebben weer wat ruimte om door te groeien.

Wat zou je nog willen bereiken?
We willen een voorbeeldbedrijf zijn voor andere bedrijven, dat is wat we nastreven. Zeker als het gaat over klantgericht ondernemen. Dat willen we al zeventien jaar en dat zullen we tot in de eeuwigheid blijven. Op dat gebied ben je nooit klaar. We willen elke dag een beetje beter.

Tot slot, wat verwacht je van 2017?
Ik denk dat dat ook weer een spectaculair jaar wordt waarin we heel hard verder groeien. Daarnaast denk ik dat we onze eigen bezorgdienst verder gaan uitbreiden en dat we honderden kleine verbeteringen gaan doorvoeren op onze websites. Verder willen we nog meer investeren in onze naamsbekendheid.

Door bijvoorbeeld een grote kerstboom neer te zetten op het Stationsplein?
Dit vinden we leuk en anders zou het Stationsplein kaal zijn gebleven. Vanaf ons kantoor kijken we er op uit en we zijn dol op Kerst, dus dit is een charmant gebaar naar de stad. Als mensen het leuk vinden, doen we het volgend jaar zeker weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pieter Zwart, Coolblue: Wij blijven fors groeien
Sluiten