Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 12 dec 2016 / 15:22 uur

Nelida: Kapper worden van sterren is mijn droom

Nelida Oliveira wist al van jongs af aan dat ze kapster wilde worden. En niet zomaar een, maar de beste. De 35-jarige Rotterdamse werd onlangs tijdens de Black Beauty/Sensationnel Hair Awards in Londen uitgeroepen tot Stylist of the Year en met die prestigieuze internationale kappersprijs lijkt haar droom uit te gaan komen. Als je iets doet, doe het dan goed, luidt haar motto.

Als klein meisje deed Nelida al het haar van haar zusjes, moeder en buurvrouw. Toen ze zeventien was, wist ze het zeker: ik wil kapster worden. Ook al zag haar familie haar liever een ander beroep kiezen. „Zij hadden graag gezien dat ik bijvoorbeeld verpleegster zou worden. Ze wilden het beste voor me en dat is heel lief, maar ik voelde dat ik echt kapster wilde worden en daar ben ik dan ook voor gegaan.”

Inmiddels zit ze al zeventien jaar in het vak en heeft ze zich gespecialiseerd in black hair, waarvoor ze ook de prijs won. „Van stijl Aziatisch haar tot kroeshaar: alle typen zwart haar vallen daaronder. Het haar is niet moeilijker, maar heeft wel meer aandacht nodig dan Europees haar. Dat maakt het elke dag weer een uitdaging”, vertelt ze enthousiast.

De Rotterdamse staat dagelijks in Flex Hair & Beauty Salon, waar ze haar werk met veel passie doet. Haar toewijding onderscheidt haar naar eigen zeggen van de collega’s. „Als er nieuwe producten binnenkomen, test ik die eerst op mijn eigen haar. Ik wil zeker weten dat ik mijn klanten iets goeds verkoop. Zij mogen geen proefkonijn zijn.”

Vertrouwen

Het mooiste aan haar vak vindt Nelida het vertrouwen dat klanten haar geven. „Ze vertrouwen mij een belangrijk onderdeel van hun voorkomen toe. Dat vind ik mooi. Daarom ben ik ontzettend kritisch op mezelf. Eer mijn klanten dat vertrouwen kunnen geven, moet ik namelijk eerst mezelf vertrouwen. Ik doe daarom alleen dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze perfect kan uitvoeren. Als de klant dan tevreden weggaat, voel ik enorm veel liefde voor dit vak. Dat is waar ik het voor doe.”

Met de prijs op zak en de vele nieuwe, tevreden klanten die daarop afkomen, is Nelida’s doel echter nog niet bereikt. „Het is de droom van iedere kapster om een eigen salon te openen, maar ik hoef mijn naam niet per se op een uithangbord. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en mijn kennis delen door cursussen te geven. Er wordt namelijk weinig lesgegeven in black hair. Maar als ik groots mag dromen, lijkt het me fantastisch het haar van sterren te mogen doen. Het mooiste zou zijn als Oprah Winfrey me belt of ik haar kapster wil worden. Maar zelfs dan wil ik ook gewone mensen blij blijven maken met mooie, nieuwe kapsels. Daar geniet ik elke dag van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nelida: Kapper worden van sterren is mijn droom
Sluiten