Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Binnenland 10 dec 2016 / 07:15 uur

Mogelijk onrechtmatige subsidies moskeeën Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of geld dat bedoeld was voor arme Amsterdammers om te besteden aan godsdienstlessen voor jongeren, ten onrechte bij moskeeën terecht is gekomen.

Het onderzoek, dat is ingesteld door wethouder Arjan Vliegenhart van Armoede, komt naar aanleiding van een melding op Publeaks, een website waarop klokkenluiders anoniem tips geven aan de pers.

Armoedebudget

Volgens tipgever worden in Amsterdam jaarlijks tienduizenden euro’s uit het armoedebudget uitgegeven aan godsdienstlessen in moskeeën. De gemeente zou echter niet controleren of kinderen wel onderwijs krijgen, schrijft Het Parool.

Na vragen van verschillende media, gaat Vliegenhart over tot onderzoek.

Scholierenvergoeding

Amsterdammers die krap bij kas zitten kunnen gebruik maken van een scholierenvergoeding. Dat houdt in dat ze bij de gemeente kosten kunnen declareren voor schoolgerelateerde uitgaven als boeken, bijles, ouderbijdrage of schoolreisjes, maar ook voor zwemmen, sport, of muziekles. En godsdienstles.

Bijna 25.000 Amsterdamse ouders van scholieren maken gebruik van deze vergoeding. Zij declareren samen zo’n tien miljoen euro. Van alle declaraties betreffen er 2.500 godsdienstlessen, met een totaalbedrag van 285.000 euro. Daarvan gaat een deel naar lessen in een moskee.

Financiering moskeeën?

Vliegenthart wil weten wat er achter de declaraties voor godsdienstlessen zit. „Het zou mij verbazen als moskeeën geld vragen voor de lessen”, zegt hij tegen Het Parool. Een groot deel van de lessen blijkt na navraag inderdaad gratis te zijn, of in elk geval minder dan tien euro te kosten.

Arjan Vliegenthart. Foto: ANP

„Dan is er iets ander aan de hand”, stelt Vliegenthart. Hij wil erachter komen of de gemeente middels de scholierenvergoeding moskeeën financiert en of de moskeeën zich daar bewust van zijn, of dat juist ouders onrechtmatige declaraties invoeren. Tot op heden wordt er gecontroleerd door middel van steekproeven.

Het is de vraag of de overheid überhaupt wel godsdienstlessen zou moeten subsidiëren, zeker in het licht van de scheiding tussen kerk en staat. Maar daar is Vliegenthart duidelijk over: „In dit land mag een kind ook meedoen aan godsdienstles. Dat is niet anders dan muziekles.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mogelijk onrechtmatige subsidies moskeeën Amsterdam
Sluiten