Job Halkes
Job Halkes Binnenland 13 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Leefbaar: zet terreurverdachte uit naar Marokko

De Rotterdamse terreurverdachte Jouad A. moet zijn Nederlandse paspoort inleveren. Leefbaar Rotterdam wil dat burgemeester Aboutaleb daar op gaat aandringen bij het Rijk. Daarnaast wil de partij dat de controles op wapenbezit en sympathie voor moslimterrorisme in West worden geïntensiveerd. Dat staat in vragen die de partij aan het stadsbestuur heeft gesteld.

Jouad A. werd vorige week opgepakt in de Van Speykstraat. In zijn woning werd onder meer een Kalasjnikov of een schilderij met daarop verwijzingen naar IS gevonden. A. stond tien jaar geleden in de Wijkkrant het Oude Westen in de rubriek ‘Van de straat geplukt’ en gaf toen aan over een Marokkaans paspoort te beschikken. „De burgemeester heeft hele stoere taal uitgeslagen met ‘als het je niet bevalt, rot dan op’. Wat ons betreft nemen we het paspoort van deze Jouad A. meteen in en zetten we hem uit naar Marokko.”

Hoogwerf maakt zich ernstige zorgen over de aanpak van radicaliseren. „Als stad hebben we gekozen voor de enerzijds zachte aanpak en daar sta ik achter, maar ik zie weinig repressie.” De zachte kant werkt volgens haar wel bij kleine jongens, maar niet bij alle terroristen die nu opstaan. „Dat zijn ook harde criminelen met een wapen. Dat is een heel ander speelveld. Wij willen weten hoe het zit en of er genoeg geld en capaciteit is om deze groep aan te pakken. Bij de arrestatie van Anis B. hebben we gezien dat wapens voor terreuraanslagen vanuit Rotterdam werden geleverd. Korpschef Frank Paauw uitte eind vorig jaar al zijn zorgen over de toename van illegaal wapenbezit. Die wapenhandel moeten we hard aanpakken.”

Spot op West

Volgens Hoogwerf moet de spot dan ook op West, waar eerder al terreurverdachten werden opgepakt. „Het lijkt zich daar te concentreren. Wapens en een radicaal netwerk is een gevaarlijke combinatie.” Ze pleit voor intensievere controles op wapen en op symphatie voor moslimterrorisme. „We moeten ons oor goed te luister leggen of er niet wordt opgeroepen tot geweld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leefbaar: zet terreurverdachte uit naar Marokko
Sluiten