Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 18 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

De strijd tegen fietsen in Amsterdam fleurt stad op

Het lijkt vechten tegen de beruchte bierkaai. Gemeentebestuurders en ondernemers voeren een verbeten strijd tegen de fietsenchaos in Amsterdam.

De automobilist wordt steeds meer de stad uit gejaagd, maar daar komen fietsers voor terug. Met meer stalen rossen dan inwoners telt Amsterdam meer dan 880.000 fietsen.

Tel daar de visitefietsen van bezoekers – door de opkomst van de elektrische fiets leggen steeds meer mensen de afstand naar Amsterdam per fiets af – bij op en de totale chaos is compleet.

Miljoen inwoners

Nog voor 2020 moeten er 40.000 extra fietsparkeerplekken zijn gerealiseerd. Maar daarmee is de strijd nog lang niet gestreden. Want Amsterdam groeit tot een miljoen inwoners en de 250.000 zogenoemde ‘nietjes’ in de stad en nog enkele duizenden bewaakte stallingsplaatsen, gaan er niet voor zorgen dat iedere tweewieler een plekje kan vinden.

Ondernemers rondom de Dam zijn de puinhoop inmiddels zat. Op hun initiatief is een experiment gestart om de overlast van geparkeerde fietsen op de Dam tegen te gaan.

De vele fietsen en scooters die dagelijks door Amsterdammers en bezoekers van de stad op het plein worden gestald, geven nu een rommelig, onveilig en chaotisch beeld.

Bloemen

Om orde in de chaos te scheppen zijn er afgelopen weekend schalen met bloemen geplaatst zodat er fietsvrije gebieden ontstaan. De aanwezige fietscoaches die in opdracht van de gemeente en de ondernemers op het plein staan, zullen de fietsers verwijzen naar de speciaal ingerichte gebieden op de Dam.

Evelien van Damme, straatmanager Dam legt uit: ,,Tijdens het Tulpfestival, begin dit jaar, viel het ons op dat er vrijwel geen fietsen tegen of rond de kleurrijke bloemenschalen geplaatst werden. Na een oproep vanuit ‘Stad in Balans’ van de gemeente om met ideeën te komen om de drukte overlast in de binnenstad tegen te gaan, hebben we dit feit gecombineerd met de al aanwezige fietscoaches. Hiermee willen we het gedrag van de fietser vooral positief beïnvloeden en laten zien hoe mooi de Dam is.”

Cadeautje

Om het gedrag van de bezoeker extra te stimuleren geven de ondernemers een bedankje in de vorm van bijvoorbeeld een tweede kopje koffie gratis bij het Krasnapolsky of 10 procent korting bij Wynand Fockink, Gassan Diamonds, Tours & Tickets en Dam Good Coffee. De cadeautjes worden uitgedeeld door de fietscoaches.

Om de druk bovengronds iets te verlichten, werkt de gemeente hard aan de aanleg van ondergrondse stallingen. Zo komt er eentje onder het Beursplein en eentje onder het Leidseplein.

Nooit gebruikt

Maar de groei van het fietsenpark lijkt alles te gaan overstijgen. Neem alleen al de fietsen die nooit worden gebruikt, maar toch ergens zijn gestald.

Naar schatting wordt 15 procent van alle geparkeerde fietsen met geen vinger meer aangeraakt. En als een boze ambtenaar zo’n oude fiets al eens een keer verwijdert, heeft de eigenaar ervan waarschijnlijk allang weer een nieuw exemplaar aangeschaft.

En die moet ook ergens worden geparkeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De strijd tegen fietsen in Amsterdam fleurt stad op
Sluiten