Job Halkes
Job Halkes Binnenland 30 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo ziet het nieuwe stadion van Feyenoord eruit

Een gigantisch stadion met 63.000 zitplaatsen, een 800 meter lange strip vol met restaurants, hotels en entertainment en de Kuip als atletiekstadion en woonplek. Als het aan de planmakers van Feyenoord City ligt ziet Rotterdam Zuid er over tien jaar heel anders uit. Om dit allemaal te realiseren is er in ieder geval 40 miljoen van de gemeente Rotterdam nodig. Metro licht drie delen van het plan uit.

Het nieuwe stadion

OMA
OMA

In het hele project is het stadion toch wel de blikvanger. Volgens David Gianotte van architectenbureau OMA wordt het 365 miljoen euro kostende stadion een blikvanger langs de Maas. „Het zal een prominente plek gaan innemen in de skyline van de stad. Er komt een zogenaamd Urban platform, waarop mensen ook buiten wedstrijddagen kunnen komen. Het veld ligt verdiept waardoor mensen zo het stadion inlopen. Daarbovenop komen nog twee ringen die helemaal rondom doorlopen, zoals dat nu ook in de Kuip het geval is. Het dak tenslotte krijgt een regenscherm dat dicht kan. Voor het nieuwe stadion hebben we de unieke sfeer van de Kuip als uitgangspunt genomen. Mensen komen nog dichter op het veld te zitten en we gebruiken dezelfde bouwconstructie als bij de Kuip.” Als alles volgens plan verloopt moet de eerste wedstrijd in 2022 worden gespeeld.

De Strip

OMA
OMA

Volgens Gianotte wordt er niet alleen een stadion neergezet langs de Maas, maar wordt er een nieuw stuk stad gebouwd. „We verbinden de Veranda, de Laan op Zuid en de Stadiondriehoek met elkaar door middel van De Strip. Dat wordt een 800 meter lange wandelstraat met winkels, restaurants, en entertainment. Vergelijk het met de lengte van de Lijnbaan. Het wordt de verbinding tussen het nieuwe stadion en de huidige Kuip. Onder de strip kunnen mensen straks parkeren over drie verdiepingen. Doordat de strip over de Stadionweg gaat lopen heeft het verkeer geen last meer van supporters die naar het stadion gaan, zoals nu wel het geval is.”

De Kuip

OMA
OMA

Ook de oude Kuip krijgt een nieuwe bestemming, aldus Gianotte. „Een deel van de renovatie uit de jaren 90 worden teruggedraaid. In de bovenste ring maken we woningen, zon 160 in totaal. Ook halen we een deel van de tribune weg om het stadion een open karakter te geven. Daarnaast maken we er een echt sportstadion van, met een atletiekbaan en ruimte voor indoor sports. Ook komt er een speciale fanzone en horeca, waar onder meer Feyenoordbier gedronken kan worden, dat weer gebrouwen wordt elders in het stadion. De huidige parkeerterreinen worden gereedgemaakt voor woningbouw. De eerste fase is het bouwen van het nieuwe stadion en hete eerste deel van De Strip. Als Feyenoord dan verhuisd is, gaan we het tweede deel van de strip aanleggen en de Kuip aanpakken.”

Nog wel wat hobbels te nemen

Nu de projectgroep en het stadsbestuur positief zijn is het aan de gemeenteraad van Rotterdam. Volgende week praten zij voor het eerst over de plannen. Maar veel partijen hebben nog wel wat vragen.

Zo wil D66-raadlsid Jos Verveen dat er ook gewerkt gaat worden aan een betere relatie tussen supporters en club. „Daar sluimert nog wel iets wat moet worden opgelost. We willen geen demonstraties meer waarbij veel politie-inzet nodig is.” Ook wil hij weten wat de gemeente terugkrijgt voor de 40 miljoen euro investering. „We hebben het wel over gemeenschapsgeld.” Toch is hij over het algemeen iets positiever. „Voor hetzelfde bedrag als een paar jaar geleden hebben we nu iets mooiers.”

Wethouder Adriaan Visser (Sport en Financiën) Gaat vol overtuiging het debat aan. „Er is nu een plan voor de Kuip, eerder nog niet. En het sociaaleconomisch programma voor de stad is van wezenlijk belang.” Hij hoopt dat hij voldoende draagvlak kan vinden, zodat er in het voorjaar een definitief besluit kan worden genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo ziet het nieuwe stadion van Feyenoord eruit
Sluiten