Job Halkes
Job Halkes Binnenland 16 nov 2016 / 17:49 uur

Wethouder De Jonge wil betere aanpak vechtscheiding

De Rotterdamse wethouder Hugo De Jonge (jeugd en zorg) wil dat bij vechtscheidingen sneller een besluit wordt genomen over het kind. Nu zijn kinderen vaak de dupe van een slepende procedure. Hij wil dat er sneller een bijzonder curator wordt benoemd, die opkomt voor de kinderen in dit soort zaken. Ook pleit hij voor het eerder kiezen voor een eenoudergezag. Dat zei hij woensdag bij de onthulling van een speciaal kunstwerk tegen kindermishandeling op het Schouwburgplein.

„In Nederland is één op de 25 kinderen slachtoffer en in Rotterdam ligt dat nog iets hoger”, aldus De Jonge. „In Rotterdam hebben we het dan over 7300 kinderen, bijna twee per klas. Die hebben wij niet allemaal in beeld, al krijgen we wel steeds meer meldingen.” Met een speciaal kunstwerk op het Schouwburgplein, waar honderden slabbetjes hangen, wordt deze week aandacht gevraagd voor kindermishandeling. „Elk jaar overlijden er in Nederland 52 kinderen door mishandeling. Verschrikkelijk als je daarover nadenkt.”

De overheid moet daarbij ook naar zichzelf kijken, aldus De Jonge. Eerder bepleitte hij namens het stadsbestuur al dat sommige ouders preventief anticonceptie nodig hebben. „Het liefst vrijwillig, maar er is een groep die dwang nodig heeft. Twee zwaar verslaafde ouders is zo schadelijk voor een kind, tijdens de zwangerschap al.”

Vechtscheidingen

Een ander probleem is het aantal vechtscheidingen. „Kinderen worden daar de dupe van. In die hele aanpak moet het belang van het kind voorop staan. Nu verdedigen we de rechten van ouders, die vooral bezig zijn om uit te leggen waarom de ander niet deugt.” Hij denkt aan het sneller toevoegen van een bijzonder curator. „Die kan opkomen voor het kind, maar wordt te weinig gebruikt.” Ook het sneller toepassen van het zogenaamde eenhoofdig gezag kan helpen. „Dan is er rust voor het kind.”

Naast de onthulling van het kunstwerk, liepen studenten van het Albeda College ook een mars door de stad. „Bij mij zit een meisje in de klas die door haar vader geslagen werd, tot bloedens toe”, vertelt een deelnemer. „Gelukkig zit ze nu in een speciale opvang. Kinderen moeten in een veilige omgeving opgroeien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wethouder De Jonge wil betere aanpak vechtscheiding
Sluiten