Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 15 nov 2016 / 08:05 uur

Van katholieke kerk naar kinderzorginstelling

Waar vroeger de priester zijn preek hield, worden straks chronisch zieke kinderen geholpen. In de vroegere Heilige Familiekerk in Rotterdam Noord komt namelijk een voor Nederland uniek gezondheidscentrum voor kinderen.

De rooms-katholieke Familiekerk werd gebouwd tussen 1925 en 1926. Ruim vijfenvijftig jaar later, in 1982, liep het aantal gelovigen dusdanig terug dat een deel van de kerk in gebruik werd genomen als buurthuis. Omdat de teruggang in kerkgangers zich steeds verder voortzette, sloot de kerk acht jaar geleden haar deuren.

Vijf zorgfuncties onder één dak

En nu – na jaren leegstand en verval – krijgt het kerkgebouw een nieuwe bestemming. Medisch kindzorgcentrum CityKids begint er een zorginstelling voor kinderen met een chronische ziekte en hun familie. „Er komen vijf zorgfuncties voor kinderen onder één dak. Dat is uniek in Nederland”, zegt projectmanager Nicoline Cornelissen.

In het kerkgebouw kunnen gezinnen straks naar de kinderarts, de fysiotherapeut, de logopedist en andere zorgverleners voor poliklinische zorg en dagbehandeling. Daarnaast komt er een logeerhuis met 24-uurszorg voor zieke kindjes, waar ook ouders en broertjes en zusjes mogen komen. „En in de pastorie gaan we elf appartementen maken voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking”, vertelt Cornelissen. Ook het verpleegkundig kinderdagverblijf en het kinderdagcentrum dat CityKids nu in het centrum van Rotterdam heeft, verhuizen naar de kerk.

Renovatie

Voor dat dit gerealiseerd kan worden, moet de kerk opgeknapt worden. Te beginnen bij de muur die in 1982 werd gebouwd om van een deel van de kerk een buurthuis te maken. Dinsdag wordt de muur gesloopt, zodat het kerkgebouw weer een geheel is. „De appartementen in de pastorie hopen we volgend najaar af te hebben en de rest van het gezondheidscentrum begin 2018”, aldus Cornelissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van katholieke kerk naar kinderzorginstelling
Sluiten