Job Halkes
Job Halkes Binnenland 28 nov 2016 / 12:00 uur

Stadsgids Eveline: ‘Stadhuis Coolsingel mooie plek’

Een naar haar vernoemd broodje, een eigen Rotterdamshirt en er komt nog meer. Voor Eveline van Wanrooij is 2016 een bijzonder jaar, omdat zij in totaal tien jaar actief is als stadsgids in Rotterdam. „Ik ben meer van de schunnige dingen in de stad.”

Hoe is het ooit begonnen?
Ik dacht na mijn studententijd ‘Ik moet wat met mijn toekomst’. Wat kan ik goed, nou slenteren en slap ouwehoeren, haha. Maar het begon eind vorige eeuw. Ik liep stage bij bierbrouwerij De Pelgrim en zij hadden ’s avonds wel aanloop, maar overdag was het stil. Mijn opdracht was om ook overdag voor bezoek te zorgen. Ik begon met rondleidingen door de brouwerij en Delfshaven en dat werd een succes. Ik startte met iemand anders een bedrijf, maar dat stopte door een verschil van inzicht. Toen heb ik even een paar jaar afstand genomen.

Toen je begon was Rotterdam niet echt ‘hot’ zoals nu.
Nee, dat klopt. Maar in 2001 was Rotterdam Culturele Hoofdstad en kwam er veel buitenlandse pers, dus druk was het wel. Zo kwam die zanger van Take That, Mark Owen, met ene hele ploeg filmen en die mocht ik rondleiden. Dat was supergaaf. Rotterdam was echt een hele andere stad dan nu. Maar ik zag toen al wel aankomen dat Rotterdam zou worden als het nu is.

Dat vergt wel elk jaar aanpassingen. Want er komt in rap tempo veel bij.
Ik moet elk jaar weer bijlezen en aanpassen. Wat dat betreft heb je het in Amsterdam een stuk makkelijker als stadsgids. Daar komt nooit wat bij. Hier is zoveel nieuwbouw en worden zoveel plannen gemaakt, dat je wel moet aanpassen. Deze stad is zo dynamisch en druk, maar dat ben ik zelf ook, haha.

Wat is je hoogtepunt de afgelopen jaren?
Een mini-versie van mij in Miniworld! Dat ik daar in een verkleinde versie sta is een enorme eer. Iets anders waar ik me hard voor heb gemaakt was de komst van een Pelgrimvadermonument in Delfshaven. Dat dat gelukt is, is echt fantastisch. Daar ben ik enorm trots op en laat ik graag zien tijdens de rondleiding.

Is er veel belangstelling voor een stadswandeling?
Rotterdam is populair en dat merken wij ook. Vooral bedrijven boeken een vaartocht in combinatie met een rondleiding. We hebben iemand die de bijnamentour doet, een ander is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog. Zelf ben ik meer van de schunnige dingen. Dat is gekomen door ene fout die ik maakte toen ik voor het eerst rondleidingen gaf in Delfshaven aan een groep Canadezen. In plaats van hanen staan daar haringen op de toren van de kerk. Dus ik zei ‘usually you see golden cocks..’ Daar werd keihard om gelachen. Nu hebben we de hoerenlopert en de Peper’s erectie van de Erasmusbrug. Ik doe de toer voor de rode oortjes.

Wat is volgens jou het mooiste plekje van de stad?
Dat is het Stadhuis. De tuin en het gebouw zijn zo mooi. De mensen kijken daar echt hun ogen uit. Het is het kloppend hart van de stad, waar onze populaire burgemeester zit. De boden die daar werken zijn echt geweldig en hebben humor. Ik ben nu bezig om alle medewerkers van handhaving en toezicht gastvrijheidstraining te geven. Dat is een supergave opdracht. Daarnaast heb ik ook de teksten geschreven voor de hop on hop off bus.

En nu een eigen broodje bij Lunchroom Figaro en binnenkort een eigen shirt. Wat komt er nog meer?
Ik ben nog bezig met een ‘platte Rotterdamse give-away’ dat ik samen met Rottzooi aan het ontwikkelen ben. Veel kan ik daar nog niet over zeggen. Maar alles wat ik doe moet wel een glimlach opleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stadsgids Eveline: ‘Stadhuis Coolsingel mooie plek’
Sluiten