Job Halkes
Job Halkes Binnenland 30 nov 2016

Rotterdammers blijven thuis, referendum ongeldig

Het woonreferendum in Rotterdam is uitgelopen op een waar debacle. Slechts 16,9 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers nam de moeite om naar de stembus te gaan om zijn mening over de Woonvisie 2030 te geven. Daarmee is de uitslag van het raadgevend referendum ongeldig en kan het stadsbestuur en de gemeenteraad die simpelweg naast zich neerleggen.

Veel partijen in de gemeenteraad zijn teleurgesteld over de lage opkomst. De VVD stemde als enige in de raad tegen dit hele referendum en die partij lijkt met deze opkomst met terugwerkende kracht gelijk te krijgen. „Voor die 1,6 miljoen euro dat dit referendum heeft gekost hadden we voor Rotterdammers heel veel mooie dingen kunnen doen”, aldus fractievoorzitter Antoinette Laan. “Niemand gaat 100 pagina’s door te lezen en zich verdiepen in die Woonvisie. De mensen hebben wel wat anders te doen zoals hun huishouden en kinderen.” Wat haar betreft komt er nooit meer een dergelijk referendum over zo’n ingewikkeld stuk. „Mensen kiezen ons eens in de vier jaar om over dit soort ingewikkelde dingen tot diep in de nacht te vergaderen.”

Dat het rustig is, is overdag goed te merken op de diverse stembureaus. De versgeslepen rode potloodjes wachten geduldig op stemmers. Zo ook op de twee ingerichte stembureaus in de Centrale Bibliotheek. „We hebben tot nu toe 158 gehad”, vertelt Bea Ramaekers, een van de stembureauvoorzitters rond een uur of twee. „Ik doe dit nu voor de vierde keer en heb het nog nooit zo rustig gezien. En wat me opvalt is dat mannen meer komen stemmen dan vrouwen.”

De opkomstcijfers:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdammers blijven thuis, referendum ongeldig
Sluiten