Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 22 nov 2016 / 18:17 uur

Rotterdammer reanimeert baby op weg, kind overleeft

Een held? Een heldendaad? Nee, Rotterdammer Ibrahim Erure (34), roepnaam Ibo, deed maandagochtend naar eigen zeggen gewoon wat hij moest doen. Door zijn kordate handelen heeft een baby van bijna 1 jaar een hartstilstand overleefd. „Oké, misschien ben ik dan een kleine held”, grapt hij dinsdagmiddag.

Ibo kan weer lachen, hoe anders was dat maandagochtend. „Ik reed, in mijn zoals ik het noem maandagmorgenmodus, vanuit de Kazerne naar het hoofdkantoor. Ik had die nacht weinig geslapen, want heb zelf ook twee jonge kinderen.” Op de Schiedamsedijk ter hoogte van de GGD stopte de auto voor hem ineens. „Er sprongen mensen uit de auto en ik hoorde gegil. Ik dacht eerst dat het een vechtpartij was, maar er kwam een man met een kind op zijn arm op mij afgestormd. Ik reed namelijk in een kleine brandweerauto.”

Ibo handelde als vanzelf. Hij kreeg het jongetje, van nog geen jaar oud, aangereikt van diens vader en legde de baby op zijn trui op de grond. Direct begon hij met reanimeren. „Ik zag het gelijk. Het kindje had geen hartslag meer en reageerde nergens op. Ik ben als een gek gaan blazen. De ouders waren in paniek. Er werd om extra hulp geroepen.” Hij vervolgt zijn verhaal. „Ik heb mijn babyreanimatiecursus gevolgd bij Ambuklas Training BV, dus wist wat ik deed. Het kindje reageerde in eerste instantie niet op me, maar begon na veertig seconden in zijn handjes te knijpen.”

Op dat moment kwamen er meer brandweerlieden en politiemensen aanrijden. „Ik schreeuwde om versterking. Het jongetje werd acuut meegenomen naar het ziekenhuis. Ik weet niet hoe het nu met hem gaat, maar hij leefde weer toen ik hem afgaf.”

Ibo ging maandag gewoon naar zijn werk. Hij wordt geprezen door collega’s en chefs. „Ik voelde me best stoer, ja. ’s Middags, in de auto, kreeg ik de klap ineens. Zoals ik al zei heb ik zelf ook twee jonge kinderen. Ik probeer het niet op mijn eigen situatie te betrekken, maar dat gebeurt automatisch.” De hulpverlener heeft de ouders van het jongetje nog niet gesproken. „Ik weet niet hoe het met hem gaat. Waarschijnlijk ligt hij in het Erasmus Medisch Centrum. Ik zag de ouders lachen toen ze de ambulance instapten. Dat is genoeg.”

Deze Held heeft vandaag, dankzij onze "baby"reanimatie training, een baby gered op de Schiedamsedijk. Een stel was…

Gepostet von Ambuklas Training BV am Montag, 21. November 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdammer reanimeert baby op weg, kind overleeft
Sluiten