Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 9 nov 2016 / 11:11 uur

Opstekertje voor beschoten coffeeshops

Coffeeshops met kogels in de ramen en hulzen op de vloer, hoeven binnenkort niet meer direct na beschieting drie maanden de deuren te sluiten, maar slechts een weekje. Dat maakte burgemeester Van der Laan woensdagochtend bekend.

Criteria

Maar… De coffeeshop in kwestie moet dan wel aan strenge criteria voldoen, zoals het treffen van maatregelen: denk hierbij aan het installeren van een camerasysteem na een schietpartij. Ook zijn ze verplicht ‘relevante informatie’ te delen met de politie.

View this post on Instagram

#stopdropandbonghit #marijuana #hrbnlife #cannabis #bud #hightimes #herb #kronic #greensociety #710 #ganja #highsociety #thc #pot #w420 #weedgram #massroots #420 #dank #pothead #herblife #medical #bluntculture #green #stonerday #ganjafarmer #joint #mmj #weedporn #shatter

A post shared by drugs on drugs (@drugs_on_drugs) on

Toename

Het laatste jaar is tien keer op een coffeeshop geschoten, waarbij de frequentie de laatste twee maanden behoorlijk is toegenomen. Amsterdam telt 174 coffeeshops en de komende dagen valt bij allemaal een brief op de deurmat. Hierin wordt de coffeeshophouder verzocht een verklaring te ondertekenen waarmee de nieuwe ‘een-week-regel’ van kracht gaat. Geen handtekening? Dan heb je dubbele pech wanneer je wordt beschoten en blijven de deuren tenminste drie maanden dicht, want in de praktijk blijkt dat zo lang nodig is om de openbare orde weer voldoende te herstellen.

Gesprekken

De maatregelen zijn besproken in gesprekken die de burgemeester en de politie met vertegenwoordigers van Amsterdamse coffeeshops en de Bond voor Cannabis Detaillisten hebben gevoerd. Hieruit blijkt dat coffeeshophouders heel erg bereid zijn om alle noodzakelijke inspanningen te treffen om nieuwe schietincidenten te voorkomen.

https://www.instagram.com/p/BMlehbsDI-b/

Alert

De politie en het OM geven extra aandacht aan de opsporing van dader(s) en het onderzoek naar de oorzaak van de beschietingen. Daarnaast is de politie extra alert rond coffeeshops, zowel door surveillerende agenten op straat als met cameratoezicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opstekertje voor beschoten coffeeshops
Sluiten